Hlavní obsah

Policejní dokument: Dostálová patří k hlavním postavám kauzy kolem CzechTourismu. Ministryně to odmítá

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Reklama

Jde o vyšetřování kolem agentury CzechTourism, policie prověřuje, jak nakupovala reklamu.

Článek

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová je hlavní podezřelou v kauze, v níž policie vyšetřuje nákup reklamy, do něhož státní agentura na rozvoj cestovního ruchu CzechTourism vložila 38 milionů korun.

Informaci přinesla Česká televize s odvoláním na dokument, který policii umožnil prohledat kanceláře na ministerstvu. Při prohlídce kriminalisté také navštívili ministryni Dostálovou a odnesli si její počítač.

Ministryně Dostálová postoj policie odmítá, postavil se za ni také premiér Andrej Babiš, který ji za hnutí ANO do vlády nominoval.

Naopak podle ODS či TOP 09 by ministryně pro místní rozvoj měla v souvislosti s případem rezignovat.

Dostálová rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní resortu, o výdajích agentury CzechTourism ve prospěch „vyvolených osob” zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup, stojí v soudním příkazu k domovní prohlídce. „Prověřované trestné činnosti se měla v průběhu roku 2016 dopustit Ing. Klára Dostálová jakožto náměstkyně ministryně pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ministerstva pro místní rozvoj České republiky...“ píše se dále v dokumentu, který částečně zveřejnila televize.

Policie ve druhé polovině listopadu kromě ministerstva zasahovala také v sídle CzechTourismu a na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest.

Ministryně se brání, premiér jí důvěřuje

V případu jde o nákup reklamy pro Czechtourism a Dostálová odmítla, že by se jako náměstkyně resortu chovala v této věci nehospodárně. „Nehospodárnost to být nemůže,” konstatovala s tím, že díky přístupu agentura nakoupila „za pár korun” v řádu několika milionů prostor pro reklamu v několikrát vyšším plnění.

Do resortu Dostálové spadá i pochybná dotace agentury CzechTourism.

Kromě Dostálové patří podle policejní verze k hlavním postavám vyšetřování odvolaný ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác a podnikatel, který se podílel na prezentaci závodů na okruhu v Mostě. O případném obvinění policisté rozhodnou v příštím roce, uvedla televize. Mezi důkazy policie zařadila například výpisy z bankovních účtů.

Dostálová působila jako náměstkyně na Ministerstvu pro místní rozvoj od února 2014. Nejprve měla na starosti evropské fondy a operační programy, později se stala první náměstkyní pro regionální rozvoj. Ve funkci skončila po loňském zvolení do Sněmovny, ministryní je od prosince 2017.

Agentura se dostala do hledáčku policie už dříve, kvůli trestnímu oznámení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Z výsledků kontroly let 2012 až 2014 podle něj vyplynulo, že organizace v řadě případů utrácela nehospodárně a porušila několik zákonů. Pochybení se týkala veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem. U soudu skončil bývalý ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a bývalá ředitelka odboru ekonomiky CzechTourismu Andrea Gregorová. Čelí obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Doporučované