Hlavní obsah

Policejní dokument: Jak policie prověřovala, zda nemá prezident rakovinu

Jak policie prověřovala zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Miloš Zeman byl kvůli tvrzení brněnského politika, že trpí rakovinou, i na vyšetření CT. Policie ve zprávě popsala, jaká další vyšetření podstoupil.

Článek

O zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana se dlouho jen spekulovalo. Až policejní vyšetřování umožnilo nahlédnout do dokumentů, které aspoň částečně ukazují, jak na tom ve skutečnosti hlava státu je.

Policie do konce loňského roku prověřovala, jestli Zeman netrpí rakovinou.

Napsal to o něm na svém facebookovém profilu v listopadu 2017 – zhruba dva měsíce před prezidentskými volbami -brněnský komunální politik Svatopluk Bartík. A právník prezidenta kvůli tomu podal trestní oznámení.

Policie věc odložila a státní zástupce její postup před pár dny posvětil. Redakce Seznamu však díky zákonu o svobodném přístupu k informacím získala dokument, který mapuje, jak policie v případu postupovala.

Vyšetřovatelé v něm uvádějí, že týden po zmíněném Bartíkově výroku se prezident podrobil vyšetření.

„Provedená vyšetření ke dni 14. 11. 2017 mohla zachytit i pouhé podezření na přítomnost zhoubného nádoru,“ napsal do dokumentu znalec Pavel Šlampa, který zdravotní dokumentaci prezidenta Zemana na žádost policie studoval.

Znalec uvedl, že v laboratoři rovněž zkoumali Zemanovu krev a moč, prezident dále podstoupil také vyšetření na CT, tedy počítačové tomografii. Závěry byly podle znalce jednoznačné. „Provedená vyšetření nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru čtvrtého klinického stadia s metastatickým postižením lymfatických uzlin či orgánů a nepotvrzují ani indicie časného nádoru,“ uvedl Šlampa.

Přeloženo: Prezident Zeman podle zdravotní dokumentace žádný novotvar v těle neměl.

Také přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petruželka dospěl podle vyšetřovatelů k závěru, že onkologickému onemocnění prezidenta nic nenasvědčuje.

Petruželka to pak zopakoval loni v lednu na tiskové konferenci, kde vystoupil těsně před prezidentskými volbami společně s lékaři Miloše Zemana. I tehdy řekl, že na základě jeho zdravotní dokumentace nenalezl žádné známky onkologického onemocnění.

V závěrech policejní zprávy znalec Šlampa píše, že u prezidenta existuje stejné riziko zhoubného onemocnění jako u každého jiného Čecha, který je ve stejném věku, kouří a má cukrovku. A doporučuje, aby se Zeman podrobil dalším preventivním vyšetřením.

„Komplexním fyzickým vyšetřením celého těla posuzovaného nebylo prokázáno zhoubné onemocnění, nicméně z preventivního hlediska byla doporučena doplnit některá vyšetření, která by mohla zjistit přítomnost časného zhoubného nádoru,“ napsal Šlampa.

Jestli prezident i tato vyšetření podstoupil, už dokument nezmiňuje. Redakce Seznam Zprávy se proto obrátila na mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka s dotazem, zda hlava státu podstoupila další preventivní prohlídky.

Reakce Ovčáčka byla emotivní: „Píšete absolutní nesmysly a výmysly a tím zjevně účelově překrucujete celou dezinformační kauzu Bartík,“ napsal v SMS zprávě. Na upřesnění, že se redakce pouze ptá na závěry vyšetřovatelů z oficiálního policejního dokumentu, opět Ovčáček neodpověděl. Přišla tato zpráva: „Na dezinformační praktiky zásadně nereaguji.“

Informace z důvěryhodného zdroje

Dokument, který redakce získala, obsahuje i záznam toho, jak na policii vypovídal Svatopluk Bartík.

Řekl, že informace o fatálním zdravotním stavu Miloše Zemana, o němž referoval na Facebooku, získal od důvěryhodného zdroje. Jmenovat jej odmítl. Stáhnout svůj status se rozhodl den a půl po jeho zveřejnění – když se razantně ohradil Hrad.

Posílit důvěru v to, že získal pravdivé informace, pak mohlo podle policie u Bartíka i to, že se obecně vědělo o Zemanových zdravotních potížích. „Samotná zveřejněná, ač zřejmě objektivně nepravdivá informace neměla vůči prezidentovi zjevně znevažující charakter, když konstatuje toliko zjištění o jeho zdravotním stavu,“ uvedli vyšetřovatelé v dokumentu.

Prezidentovi poradci si uvědomují, že zdravotní stav je nyní největší slabinou Miloše Zemana.Video: Václav Dolejší

Policie nakonec Bartíka neobvinila z pomluvy proto, že se jí nepodařilo prokázat úmysl, což zákon vyžaduje.

Prezident Miloš Zeman to v TV Barrandov komentoval slovy, že je zvláštní, když policisté případ zastavili, přestože politik nemluvil o jeho zdraví pravdu.

„Tady šlo především o pokus ovlivnit výsledky volby. A já si myslím, že ten pokus byl téměř úspěšný. Podívejte se, kolik lidí si řekne jenom třeba ‚je mi i sympatický, ale když se o něm říká, že umírá na rakovinu, tak ho necháme dožít a nebudeme ho tahat do nějaké kampaně‘,“ prohlásil Zeman v TV Barrandov.

Žádnou újmu neutrpěl, píše policie

Policisté ale píší, že prezident žádnou újmu neutrpěl.

„Je třeba dodat, že Miloš Zeman žádnou vážnou újmu na svých právech, ať již v osobní či ústavní rovině, neutrpěl, když navíc prezidentem republiky znovu zvolen byl,“ uvedli vyšetřovatelé v policejním dokumentu.

Případ by teď měl ještě řešit brněnský soud. Hrad totiž kromě trestního oznámení podal na Bartíka i žalobu a věcí se tedy bude zabývat občanskoprávní soud. Zemanův advokát se pokusí na Bartíkovi vysoudit zhruba pět milionů odškodného.

Reklama

Doporučované