Hlavní obsah

Policejní exprezident dostal díky Zemanovi další post v diplomacii. A není sám

Bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý se v minulosti omluvil za některé akce policie během návštěvy čínského prezidenta v Praze v roce 2016.

Reklama

Před hlasováním o nedůvěře vládě Andreje Babiše kabinet schválil nové velvyslance. Na posty dosáhli hlavně lidé blízcí Hradu.

Článek

Pražský hrad válcuje ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) ve jmenování nových velvyslanců.

Například bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý má podle informací Seznam Zpráv dostat další post ambasadora, tentokrát v Lublani. Momentálně již velvyslancuje v Bratislavě. Už tam ale odjížděl s kritikou, že neumí cizí jazyky.

Tuhý velel české policii v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, kdy byli muži a ženy v modrém kritizováni za příliš horlivé potlačování kritických projevů českých občanů vůči hradnímu hostovi.

Předčasné stěhování čeká i jiného muže s vazbami na prezidentskou kancelář. Exministr průmyslu Gustav Slamečka má už po dvou letech opustit post velvyslance v Jižní Koreji – a zamířit do Dánska. Angažmá v čele české ambasády v Chorvatsku pak zřejmě čeká stávajícího šéfa české mise v Indii Milana Hovorku.

Vláda podle informací Seznam Zpráv také již schválila nominaci Petra Pirunčíka na citlivý post na Ukrajině. Pirunčík je zástupce ředitele zahraničního odboru Hradu a v diplomacii zastával dosud jen nižší pozice.

Všichni prezidentovi muži

Když byl ministr Kulhánek o víkendu vyjednávat o dovolené Čechů v Chorvatsku, vyšlo najevo, že v Záhřebu už několik měsíců chybí velvyslanec.

„A kdy se dočkáme velvyslance v Záhřebu, aby vše fungovalo tak, jak má?“ ptal se na Twitteru Kulhánka zahraničněpolitický expert TOP 09 Ondřej Kolář.

Přitom už loni v prosinci ministerstvo zahraničí potvrzovalo, že do země oblíbené českými turisty má nastoupit bývalý ministr životního prostředí z „hradní“ vlády, lidovec Tomáš Podivínský.

Dokonce už měl podle vyjádření Černínského paláce tzv. agrément, tedy souhlas hostitelské země.

Od té doby se ale změnil ministr zahraničí, když po stranické řežbě v ČSSD na postu Tomáše Petříčka vystřídal Jakub Kulhánek. A rozehrálo se nové kolo partie o velvyslanecké posty. Jde o tradiční silovou přetahovanou – velvyslance nominuje ministerstvo zahraničí, schvaluje vláda, ale definitivně podepisuje prezident.

V tuto chvíli však podle všeho vítězí prezidentovi muži.

Velvyslanecké přesuny již byly podle informací Seznam Zpráv schválené vládou. Tento krok přichází před hlasováním o nedůvěře kabinetu Andreje Babiše, které vyvolala opozice. Zda si vláda svou pozici udrží, nebo půjde do demise, záleží na hlasech komunistů (KSČM). Jejich šéf Vojtěch Filip je dlouholetým mocenským spojencem Zemana.

Jak se chýlí ke konci mandát prezidenta, lze očekávat, že se hledá uplatnění pro jeho spojence a podporovatele. Právě diplomacie bývá oblíbeným „odkladištěm“ končící garnitury.

O přesunech na českých ambasádách informovaly také Hospodářské noviny. Podle listu by se měl Jakub Dürr stát novým velvyslancem ve Varšavě.

Tah Podivínským

Deník N už ve středu informoval o předčasném odvolání velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové a velvyslance při OSN se sídlem v Ženevě Petra Gajduška. Právě do Vídně má údajně odjet Podivínský, ten už po svém angažmá ve vládě s premiérem Jiřím Rusnokem zastupoval Česko v Německu. Do Chorvatska pak má zamířit zmiňovaný Hovorka, bývalý náměstek ministerstva průmyslu a obchodu, který je také v dobrých vztazích s prezidentem Zemanem.

Úřady ani diplomaté či politici, kterých se to týká, však dle diplomatických zvyklostí nekomentují velvyslanecké přesuny do té doby, než je schválí hostitelská země.

„Jde o režimové změny, které nemohu komentovat,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Eva Davidová.

Seznam Zprávy oslovily i v textu zmiňované diplomaty.

„S dotazy personálního charakteru se, prosím, obracejte na ministerstvo zahraničních věcí,“ napsal stávající velvyslanec v Jižní Koreji Gustav Slamečka.

Ambasadorka Červenková se v minulosti dostala do konfliktu se Zemanem, když prezident na své návštěvě ve Vídni kritizoval bývalého primátora Michaela Häupla, že údajně nedal českojazyčné škole Komenského ve Vídni „ani šilink“. Škola následně jeho slova vyvrátila a Hrad pochybení svedl na velvyslankyni. Červenková byla v minulosti šéfka kabinetu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Předčasně má skončit i Petr Gajdušek na postu velvyslance při OSN v Ženevě. Gajdušek je ale naopak považovaný za člověka blízkého Hradu.

Koláře i Zemana

V balíku velvyslanců, které v pondělí schvalovala vláda, má být také již zmiňovaný Pirunčík, který má zamířit na Ukrajinu. Od roku 2015 působí v prezidentské kanceláři. Jeho šéf Miloš Zeman se ale v minulosti opakovaně dotkl Kyjeva, a to v nejcitlivější otázce ukrajinsko-ruských vztahů. Například anexi Krymu označil za „fait accompli“, tedy hotovou věc.

Pirunčík také na složitý post nastoupí bez předchozí velvyslanecké zkušenosti. V minulosti v zahraničí působil jen coby třetí tajemník na českém velvyslanectví v Moskvě.

Muže z Hradu Pirunčíka možná trochu překvapivě podpořil známý kritik Zemana a jeho na Východ orientované politiky – exdiplomat Petr Kolář.

„Byl mým osobním tajemníkem v době mého velvyslaneckého působení v Rusku. Postupně se ze vztahu šéfa a jeho podřízeného vyvinulo přátelství. Jsem si jist, že by byl skvělým reprezentantem té České republiky, která chce být součástí Západu a přeje si, aby se to podařilo i Ukrajině,“ uvedl Kolář na svém Facebooku.

Již zmiňované stěhování expolicejního prezidenta Tuhého z Bratislavy do Lublaně znamená také uvolnění místa velvyslance na Slovensku – postu, na který si podle informací Seznam Zpráv dlouhodobě myslí šéf zahraničního odboru Hradu a zároveň poradce premiéra Andreje Babiše Rudolf Jindrák.

Reklama

Doporučované