Hlavní obsah

Video z místa exploze v Poličce: hasiči nově nařídili evakuaci, uzavřeli okolí strojírny

Výbuchy v Poličce. Reportér Seznam Zprávy popisuje situaci na místě havárie.

 

Reklama

Exploze trhaviny v cisterně a několik následných výbuchů v areálu Poličských strojíren zranily 18 lidí, z toho tři zasahující hasiče.

Článek

Z areálu Poličských strojíren ve východních Čechách se kolem jedenácté dopoledne ozvala exploze. A následovaly další výbuchy. Z informací policie a zasahujících hasičů vyplývá, že explodovala trhavina v cisterně.

Osmnáct lidí bylo zraněno, tři utrpěli těžké popáleniny a jsou v ohrožení života. Podle dřívějších průběžných informací policejní mluvčí Hany Kaizarové došlo ke zranění tří hasičů.

Pusťte si video v úvodu článku, kde policejní mluvčí popisuje situaci v areálu strojíren:

Hasiči se museli při explozích krýt, popisuje operační důstojník situaci v Poličských strojírnách.

Po explozích byl na místě vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, dorazilo 14 hasičských jednotek. Práci jim značně zkomplikoval fakt, že v zasažené hale docházelo stále k dalším, novým výbuchům. V objektu byly navíc tlakové lahve.

Exploze poškodily i hasičská auta a sanitku

Dva hasiče smetla tlaková vlna jednoho z dalších výbuchů. Zasahující jednotky se posléze stáhly do zákrytu.

„Po dojezdu na místo se začaly ozývat další výbuchy. Došlo i k poškození hasičských cisteren," řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Lubomír Maceček.

Oba zraněné hasiče převezla záchranná služba do svitavské nemocnice. První posádku záchranářů zasáhla stejně jako hasiče exploze. Sanitu poškodily letící trosky, které zničily karoserii a čelní sklo vozidla.

Foto: pro Seznam Zprávy Petr Fejt

Z areálu Poličských strojíren vycházel po explozích hustý kouř.

Tři kriticky popálené zaměstnance podniku transportovaly vrtulníky do pražského popáleninového centra na Vinohradech a do Brna. Litomyšlská nemocnice přijala sedm zraněných, z toho dva středně těžce. Svitavská nemocnice ošetřuje osm lehce zraněných lidí. Jeden středně těžce zraněný pacient je v pardubické nemocnici.

„Extrémně nebezpečné místo"

Výbuch a následný požár zničil kompletně jednu halu. Ostatní objekty zůstaly nepoškozeny.

„K výbuchům docházelo asi dvě hodiny. Místo zásahu bylo extrémně nebezpečné,” řekl Svoboda.

Na místě bylo deset sanitních vozů a tři vrtulníky. Kvůli sérii výbuchů byl aktivován traumatologický plán, kdy nemocnice a záchranná služba pracují v režimu mimořádné události, neboť rozsah zraněných přesahuje lokální možnosti. Podle Svobody byl odvolán po čtrnácté hodině.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hasiči a záchranáři u vjezdu do areálu Poličských strojíren na Svitavsku.

Podle hasičů je situace na místě stabilizovaná. Objekt s trhavinami dál hoří, ale je izolovaný od ostatních.

Hasiči a pyrotechnici však kolem půl páté nařidili uzavřít okruh zhruba jednoho až dvou kilometrů v okolí továrny. Lidé, kteří bydlí v činžovním domě přibližně 150 metrů od vchodu do strojírny, nesmí domů.

„Z bezpečné vzdálenosti objekt monitorujeme, i seshora ho kontroluje policejní vrtulník. Budeme čekat, až to vyhoří," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský. Jak dlouho to bude trvat, nelze podle něj odhadnout, hlavní slovo budou mít pyrotechnici a policie.

Zřejmě explodovala munice

Společnost Poličské strojírny zatím k události nechce poskytovat informace.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se v hale, kde došlo k explozi, zpracovávala munice.

„Podle posledního zjištění hasičů se jednalo o objekt, kde se spravují letecké motory a zároveň se tam delaborovala munice. Je pravděpodobné, že tam část munice o síle dvě stě kilogramů vybuchla," řekl ministr serveru Aktuálně.cz.

V září 2015 v areálu Poličských strojíren explodovalo v hale 320 tun střelného prachu. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda dosáhla 14 milionů korun. Policie vyšetřování požáru uzavřela jako správní delikt. Možné spáchání trestných činů obecného ohrožení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti se nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované