Hlavní obsah

Policejní prezident oznámil, že čelí trestnímu oznámení

Foto: Profimedia.cz

Policejní prezident Jan Švejdar.

Reklama

aktualizováno •

Generální inspekce zahájila prověřování informací ohledně vyzrazení utajovaných informací. Trestní oznámení přišlo na policejního prezidenta, jak on sám oznámil na Twitteru.

Článek

Policejní prezident Jan Švejdar na svém twitterovém profilu oznámil, že čelí trestnímu oznámení kvůli údajnému vyzrazení informací. Případ bude řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Švejdar byl jedním z aktérů setkání s vicepremiérem, který podle zdrojů Seznam Zpráv na schůzce zvažoval vrbětický útok na schůzce uhladit.

Hamáček ještě před schůzkou oznámil, že se pokusí v Moskvě vyjednat, aby se vrcholný politický summit Biden–Putin konal v Praze, a také že bude vyjednávat o dodávce vakcíny proti covidu Sputnik V do Česka.

Na cestě trval navzdory nesouhlasu premiéra Babiše a teprve s odstupem několika dní prohlásil, že věc s cestou do Moskvy byla kamufláž – měla prý zastřít před Rusy, že se Česko chystá oznámit, že stopy z vrbětických útoků vedou k ruské tajné službě GRU.

Policejní prezident na Twitteru uvedl, že čelí trestnímu oznámení pro podezření, že vyzradil utajované informace. Jakékoliv podezření odmítl.

Mluvčí prezidia Kateřina Rendlová na Twitteru zdůraznila, že trestní oznámení nesouvisí s Hamáčkovou cestou ani jednáním, které popsaly Seznam Zprávy. „Souvisí s únikem informací, ke kterému mělo podle oznamovatele dojít po jednání jednoho z výborů Poslanecké sněmovny, kterého se pan prezident účastnil,“ uvedla.

„Přestože jsem se k věci vyjadřoval výhradně na jednáních v utajovaném režimu, čelím trestnímu oznámení pro vyzrazení utajované skutečnosti. Informace, které jsem se v této souvislosti dozvěděl, nejsem ochoten dále vůbec komentovat, tím méně jejich politické souvislosti,“ napsal Švejdar.

„Celá záležitost je natolik závažná, že ji odmítám hodnotit skrze pocity. Faktem je, že na jednání jsem byl, jakkoliv komentovat jeho obsah ale nebudu. Pohybujeme se v rovině činnosti zpravodajských služeb a také v rovině probíhajícího trestního řízení,“ uvedl Švejdar na Twitteru.

Že policejní prezident čelí trestnímu řízení, oznámil také bez jakýchkoli podrobností na tiskové konferenci Jan Hamáček.

Z tiskové konference hned poté odešel. Na dotaz Seznam Zpráv, zda byl autorem trestního oznámení on či někdo z vedení Ministerstva vnitra, uvedl, že nikoliv.

Reklama

Související témata:

Doporučované