Hlavní obsah

Policejní razie proti drogovému gangu si v Riu vyžádala nejméně 25 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Záběr z policejní akce v chudinské čtvrti Jacarezinho.

Reklama

Při čtvrteční policejní akci v jednom ze slumů brazilského Ria de Janeira zahynulo nejméně 25 lidí, včetně policisty.

Článek

Zásah v chudinské čtvrti policie provedla proti gangu Comando Vermelho, který patří k nejaktivnějším organizacím zaměřeným na distribuci drog v brazilském Riu. Podezřelí se podle agentury Reuters pokusili o útěk po střechách, když do slumu Jacarezinho vstoupila policie v obrněných vozidlech. K akci byly použity také vrtulníky.

Podle agentury AFP policie zasáhla proti skupinám, jež využívají k prodeji drog nezletilce. Na videozáběrech ze slumu jsou vidět prchající ozbrojenci a je možné slyšet výbuchy. Agentura EFE uvedla, že se operace zúčastnilo přes 200 policistů. Počet nejméně 25 mrtvých, které si policejní akce připsala, patří k nejvyšším za poslední roky.

„Je to nejvyšší počet mrtvých při policejním zásahu v Riu de Janeiru,“ uvedl šéf policie Ronaldo Oliveira. Dodal, že mezi mrtvými je kromě několika vůdců drogových organizací také jeden policista. Během zásahu bylo zraněno několik lidí, včetně pasažérů metra, kteří se ocitli uprostřed přestřelky. Nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Fotografie, které kolují po sociálních sítích, ukazují jak krvavé stopy po násilném incidentu, tak zkrvavená těla obětí. Tělo jednoho z mrtvých mužů bylo například usazeno do fialové plastové zahradní židle s jedním prstem vloženým do úst. Razie měla podle policie zabránit lákání dětí a mladistvých k trestné činnosti.

Lidé žijící ve slumu už se nejen na sociálních sítích podělili také o svá přímá svědectví. Jeden z tamních obyvatel sdílel fotografii své zakrvácené podlahy s tím, že v jeho domě zemřeli dva muži během policejního pronásledování zločinců. Další muž, se kterým se spojil web BBC, pak informoval o svém záměru pokusit se z oblasti co nejdříve odstěhovat. „Snažíme se co nejrychleji prodat dům, nemůžeme zde i nadále žít,“ uvedl.

Policie podle britského listu The Guardian misi oslavuje jako zásadní útok na drogové gangy, které takzvané favely využívají jako své základny již celá desetiletí. „Bylo by skvělé, kdyby policie mohla každý den spustit dvě takové operace, aby osvobodila Rio de Janeiro od obchodníků s lidmi, nebo aby alespoň snížila jejich moc,“ cituje list slova moderátora populárního kriminálního pořadu Balanço Geral.

Toto nadšení však nesdílí například aktivisté z oblasti pro lidská práva a odborníci na veřejnou bezpečnost, které mimo jiné rozhořčil především rozsah incidentu. „Jde o vyhlazování - neexistuje jiný způsob, jak to popsat. Byl to masakr,“ uvedl Pedro Paulo Santos Silva, výzkumný pracovník z Centra pro studium veřejné bezpečnosti a občanství v Riu.

Násilné střety mezi policií a gangy jsou v Riu de Janeiru relativně časté. Brazilský nejvyšší soud v červnu minulého roku však bezpečnostním silám nařídil, aby zásahy v městských slumech omezily během epidemie covidu-19 na „zcela mimořádné případy“. Počet policejních operací ve favelách po tomto rozhodnutí dramaticky poklesl, od října se však opět zvyšuje.

„Bez ohledu na to, zda šlo o ‚obchodníky s lidmi‘ nebo o obyvatele, stále se jedná o životy, o těla - o něčí dítě, o něčího bratra,“ cituje Guardian Santose Silvu. „Neexistuje způsob, jak se dívat na tyto fotografie a nechtít plakat nad tím, jak je naše společnost chorá.“

Reklama

Doporučované