Hlavní obsah

Policejní stanice v plamenech, reportér CNN zatčen. USA zachvátily protesty

Protesty v Minnesotě se změnily v nepokoje a rabování.Video: AP

 

Reklama

Už třetí den probíhají nejen napříč Minnesotou protesty, které odstartovala smrt George Floyda rukou policie. Čtvrteční noc přinesla velké nepokoje ve městě Minneapolis, kde se smutný incident odehrál.

Článek

George Floyd byl černoch a bylo mu 46 let, když v pondělí zemřel v nemocnici poté, co mu jeden z minneapolských policistů klečel několik minut na krku. Jakožto neozbrojený a spoutaný člověk se nedokázal strážci zákona vzepřít a bránit se tak mohl jen slovy. Sociální sítě obletěla nahrávka, ve které během zákroku policisty opakovaně říká, že má problémy s dýcháním, a prosí, aby ho strážce zákona nezabíjel. Byla to zejména barva jeho pleti ve spojení s jednáním úřadů, co v USA odstartovalo probíhající protesty a nepokoje.

Daný policista a jeho kolegové, kteří s ním na místě zasahovali, jsou nyní bez práce. To, co vedlo k zatčení a smrti Floyda, byl telefonát na číslo tísňového volání, podle kterého došlo v jednom z obchodů k platbě falešnými bankovkami. Platící osobou měl být právě Floyd a jeho chování mělo být zvláštní. Na obsluhu podle všeho působil opile, jak vyplývá ze zveřejněného přepisu hovoru, jenž poskytla minneapolská policie a na svém webu ho zveřejnila například CNN.

Přepis hovoru

Operátor: 911, jaká je vaše adresa?

Volající: 3759 Chicago Ave.

Operátor: Jak vám mohu pomoci?

Volající: Někdo přišel do našeho obchodu a zaplatil falešnými bankovkami. Uvědomili jsme si to, než odešel, pak jsme za ním vyběhli ven a seděl tam s ostatními na kapotě auta. Řekli jsme jim, ať nám dají věci zpátky a tak, byl opilý. Chtěli jsme, aby nám vrátil cigarety, a pak že může jít domů, ale nechce. Je opilý, sedí tam na autě a nemá nad sebou kontrolu.

(…)

Operátor: Jak vypadá? Jaké je rasy?

Volající: Je to vysoký muž. Vysoký a plešatý… A ona se chová hrozně, chce odjet.

Operátor: Dobře, takže žena, nebo muž?

Volající: Uhm…

Operátor: Je to dívka, nebo kluk?

Volající: (mluví k někomu jinému) - ptá se (neslyšitelné), vteřinku. Ano?

Operátor: Je to dívka, nebo kluk? Ten, kdo to udělal.

Volající: Je to muž.

Operátor: Dobře. Je bílý, černý, domorodec, Hispánec, Asiat?

Volající: Něco takového.

Operátor: Co z toho? Bílý, černý, domorodec, Hispánec, Asiat?

Volající: Ne, je to černoch.

(…)

Nepokoje v Minneapolisu

Deník The Guardian a CNN přinášejí nejnovější informace ohledně protestů, které trvají už několik dní, online. Podle zveřejněných informací došlo v Minneapolisu ve čtvrtek v noci k rozsáhlým nepokojům, jejichž středobodem byla zejména tamní policejní stanice třetího okrsku. Hněvu přítomných Američanů ale neunikly ani podniky poblíž.

Skupině mladých lidí se podařilo dostat přes provizorní drátěný plot a později i dovnitř budovy. Policejní stanice ale byla už okolo desáté hodiny večerní evakuována a policisté v ní nebyli. Podporováni davem pak nejblíže se vyskytující lidé založili oheň, který během následujících hodin stanici pohltil.

V plamenech se ocitla i blízká prodejna alkoholu. Podle očitých svědků po dlouhou dobu nezasáhla ani policie, ani přítomní hasiči, kteří se drželi v povzdálí - mimo protestní zónu. „No justice, no peace!“ (Žádná spravedlnost, žádný mír!) bylo jedno z hesel, které se nesly skandujícím davem demonstrantů.

V brzkých pátečních ranních hodinách na místo dorazila policie a bylo zatčeno hned několik lidí. Jedním z nich byl i korespondent CNN Omar Jimenez, jehož zadržení stanice odvysílala živě. Moderátorka v pozadí záběrů uvádí, že není jisté, z jakého důvodu byl policisty odveden.

Více než stovka protestujících se shromáždila také v blízkosti domu, který údajně patří policistovi, jemuž je přičítána Floydova smrt. Bezpečnost Dereka Chauvina v danou chvíli zajišťovalo několik desítek policistů, kteří u pozemku vytvořili barikádu, informuje britský Daily Mail. Demonstranti křičeli urážky jak na adresu samotného Chauvina, tak i celé policie, která dům chránila.

#BlackLivesMatter

Protesty s heslem #BlackLivesMatter, které nyní koluje po sociálních sítích, probíhají hned v několika amerických městech. V Saint Paul, nedaleko města Minneapolis, bylo podle deníku The Guardian, který odkazuje na prohlášení tamní policie, poničeno nebo vypleněno přibližně 170 obchodů. Zatím nejsou z dané oblasti hlášena vážná zranění. Guvernér státu Minnesota Tim Walz už do těchto dvou měst povolal tamní jednotku Národní gardy.

Demonstranty v ulicích hlásí také například Denver, Oakland, Columbus nebo New York, kde bylo zadrženo přibližně 40 protestujících kvůli občanské neposlušnosti.

Reklama

Doporučované