Hlavní obsah

Policejní zásah u harleyářů. Ve firmě, která dostala dotaci 10 milionů od Středočeského kraje

115. narozeniny značky Harley Davidson se odehrály v červenci. S přispěním veřejných dotací.

Reklama

Firma Klasik Moto získala také 2,7 milionu od státní agentury Czechtourism. Právě kvůli zakázkám agentury se detektivové zajímají o ministryni Kláru Dostálovou z ANO.

Článek

Detektivové si před dvěma týdny došli pro dokumenty do pražské firmy Klasik Moto, která je oficiálním zastoupením Harley Davidson pro Českou republiku. Jde o firmu, která letos dostala od Středočeského kraje desetimilionovou dotaci na oslavy 115 let existence proslulé motorkářské značky.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zazvonili podle zjištění Seznamu v sídle firmy předminulou středu, tedy ve stejný den, kdy byli také například v bytě ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, již do vlády nominovalo hutí ANO.

Ve stejný den si pak také odnesli dokumenty ze státní agentury Czechtourism, která má na starosti propagaci České republiky a spadá právě pod resort ministryně Dostálové.

Co přesně vyšetřovatele ve firmě Klasik Moto zajímalo – jestli dotace na motorkářský sraz, či právě případ agentury Czechtourismu (nebo případně obojí) – není jasné.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl pouze do telefonu Vojtěch Vavřina, člen představenstva firmy Klasik Moto.

Miliony na propagaci Česka

Veřejně dostupná data každopádně ukazují, že harleyářská firma Klasik Moto má na Czechtourism vazby. Podle registru smluv dostala od agentury 2,7 milionu včetně DPH v souvislosti s červencovými narozeninami značky Harley Davidson. Konkrétně za to, že se logo agentury „Czech Republic – Land of Stories“ objeví na letácích distribuovaných v zahraničí, na plakátech, na tiskové konferenci k programu oslav nebo v oficiálním čtyřminutovém videospotu.

Motorkáři: Nechceme o policejním zásahu mluvitVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Podobně, ale za mnohem více peněz, spolupracovala firma Klasik Moto i se Středočeským krajem. Krajská koalice vedená hnutím ANO firmě schválila na oslavy 10 milionů z veřejných peněz – opět na propagaci regionu. Kritici dotace namítali, že se většina programu oslav odehrávala v Praze, jejíž magistrát přispěl jen pěti miliony.

Minulý týden pak opoziční zastupitel Ivo Šanc (STAN) zveřejnil analýzu, podle níž firma poslala přes pět milionů společnosti Harley Davidson Europe Ltd. Z faktur není podle zastupitele Šance možné vyčíst, za co přesně se peníze utratily.

„Na fakturách není uvedeno žádné jméno zodpovědné či kontaktní osoby. Předmět platby je uveden pouze heslovitě jako platba za činnosti provedené v souladu se sponzorstvím Středočeského kraje. Faktura nemá přílohu, kde by byly specifikovány jednotlivé nákladové položky, sazby, kalkulace a tak dále,“ vypočítal Šanc ve zprávě pro kontrolní výbor kraje.

Ministryně nic neví

Firma Klasik Moto sice doložila, že tahle část sponzorských peněz kraje šla například na inzerci v zahraničním harleyářském časopisu. Avšak propagace samotného kraje byla podle Šance mizivá.

Pořadatelé oslav na zasedání středočeského zastupitelstva promítli prezentaci, podle níž se oslav zúčastnilo 103 tisíc motorkářů ze 77 zemí. Navštívili nejčastěji Kutnou Horu a Karlštejn. Podle studie poradenské firmy KPMG dosáhly celkové příjmy pro veřejné rozpočty ve středních Čechách 11 milionů.

Deník E15 v den policejní akce v sídle Czechtourismu a na ministerstvu pro místní rozvoj napsal, že hlavní podezřelou je ministryně Dostálová. A že se jedná o zneužití dotací a porušení pravomocí. Dostálová připustila, že si kriminalisté odnesli její služební počítač.

Co přesně policie vyšetřuje, však prý členka Babišovy vlády neví.

Reklama

Doporučované