Hlavní obsah

Policejní zátah ochromil celé patro radnice. Je za tím kupčení s byty

Na radnici Brna-střed opakovaně zasahovali detektivové z NCOZ.

Reklama

Podle radního Brna-střed Jana Mandáta (za ODS) mohlo podvodné obchodování s městskými byty pokračovat i letos. Na startu roku na to upozornil policii. Tvrdí, že pondělní zásah detektivů souvisí s jeho oznámením.

Článek

Je to více než dva roky, kdy hospodářská kriminálka v Brně novinářům popsala ojedinělý případ. Krátce předtím - 18. června - policisté na brněnském magistrátu zadrželi muže, který zájemcům tvrdil, že pro ně obstará obecní byty. „Přímo v budově magistrátu na Malinovského náměstí chtěl vylákat 730 tisíc korun od jednoho ze zájemců. Zásahem byl zjevně překvapený, našli jsme u něj spoustu důkazů,“ potvrdil tehdy Vladimír Machala z hospodářské kriminálky.

Jak později vyšlo najevo, za falešného úředníka se vydával exstarosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek (za KDU-ČSL). Muž s kontakty na vlivné brněnské politiky podle policistů podvedl minimálně patnáct lidí a způsobil jim škody v desítkách milionů korun. Policie vyšetřování stále neukončila, má jej na starosti Národní centrála proti organizovanému zločinu.

A Hubálek zatím za mřížemi neskončil. Podle zjištění Seznam Zpráv mohl dokonce v trestné činnosti pokračovat ještě letos. Obávali se toho úředníci na radnici Brna-střed, kteří tam bývalého politika na začátku roku viděli.

Radní Jan Mandát (za ODS a Svobodné), který má na starosti bytovou oblast, to oznámil policii.

„Pan Hubálek je známý svými nelegálními praktikami v bytové oblasti. Když jsem na počátku roku zaregistroval jeho pohyb na úřadě, vyrozuměl jsem policii i státní zastupitelství,“ uvedl radní Brna-střed Jan Mandát (za ODS s podporou Svobodných).

Podle mluvčí radnice Kateřiny Dobešové se Hubálek o obecní byty dál zajímal. „Úřednice pana radního upozornily, že viděly pana Hubálka na chodbách radnice. Dostala jsem informace, že byl i na prohlídkách nabízených obecních bytů. Víme, že pokračuje vyšetřování případné manipulace s byty, tak jsme prostřednictvím pana Mandáta oslovili policii,“ potvrdila mluvčí radnice.

Redakce má dvě Mandátova oznámení k dispozici. Dne 22. ledna a 5. března je adresoval brněnské expozituře Národní centrály proti organizovanému zločinu, respektive krajskému státnímu zastupitelství. V lednovém dokumentu Mandát napsal, že Hubálek na radnici doprovázel žadatele o městský byt.

Reportér mluvil také s tímto žadatelem původem ze zahraničí, který si přeje zůstat v anonymitě. „Hubálek mi slíbil, že mi s vyřízením bytu pomůže. Získal jsem jej ale legální cestou,“ uvedl. Potvrzují to také úředníci z radnice.

Nicméně žadatel tvrdí, že jej Hubálek podvedl v jiných záležitostech. „Dal jsem mu dost peněz. Sliboval mi, že mi pomůže zařídit českou občanku. Chystám na něj trestní oznámení,“ popsal.

Podle informací Seznam Zpráv se kriminalisté při pondělním zásahu zabývali Hubálkovou činností. A radní Mandát tvrdí, že razie souvisí právě s jeho oznámením. „Domnívám se, že některé úkony provádí aktuálně policie na základě mnou učiněných podání,“ uvedl Mandát.

„Náš útvar opravdu nebude poskytovat žádné informace,“ reagoval mluvčí národní centrály Jaroslav Ibehej.

Detektivové zasahovali na úřadě do úterních čtyř hodin ráno, pátrali například v archivu. Radnice kvůli tomu musela zavřít jedno patro - odbor investiční, ekonomický, bytový a správu nemovitostí.

Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz naopak uvedly, že zásah souvisí s prošetřováním vlivných politiků ODS, včetně bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka a primátorky Markéty Vaňkové. Hubálek podle Hospodářských novin policistům popsal systém 40 propojených firem, podnikatelů a politiků, kteří měli za statisícové až milionové provize obchodovat s městskými byty či kancelářemi.

Blažek označil jeho výpověď za lživou. „Na svou obhajobu uvádí vše možné. Jako obviněný může i legálně lhát, což činí. Orgány činnými v trestním řízení jsem v jeho věci nebyl nikdy kontaktován,“ reagoval poslanec.

Nicméně Hubálek byl v minulosti s vlivnými politiky ODS v blízkém kontaktu. S Blažkem a brněnským náměstkem pro dopravu Robertem Kerndlem spoluvlastnil pozemky v Rojetíně na Brněnsku. Pozemek tam má také brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Hubálek pronikl do komunální politiky už na přelomu tisíciletí. V malé obci se dostal do místního zastupitelstva v roce 2002 jako čtyřiadvacetiletý. O osm let později se stal rojetínským starostou. S obcí se ale rozloučil ve zlém. Rojetín se kvůli němu ocitl v exekuci. Podle současného starosty Martina Mináře (STAN) v pokladně chybělo čtyři sta tisíc korun, více než milion obec dlužila na nezaplacených fakturách.

Hubálek pak mámil z lidí statisícové provize na úřadech v Brně. Podle policistů si opatřil falešná razítka úřadů, zájemcům předával potvrzení i smlouvy na hlavičkovém papíře magistrátu s padělaným podpisem tehdejšího primátora Petra Vokřála. „Co vím, tak jednu dobu pomáhal s přidělováním bytů azylantům. Právě mezi nimi mohl získat kontakty a důvěru. Cizinci často netuší, jaký je systém přidělování městských bytů,“ řekl Mandát.

Že by radní vystoupil na obhajobu politických kolegů z ODS, Mandát odmítá. „Dobře znám pověst pana Hubálka. Vím, že je v Brně skloňovaný velmi negativně. V momentě, kdy se na začátku roku znovu objevil na radnici, považoval jsem za povinnost oznámit to policii. Nechtěl jsem být nijak spojený s jeho nekalými praktikami,“ vysvětlil radní.

Radnice Brna-střed má s raziemi detektivů z NCOZ v poslední době více zkušeností. Loni v březnu tam začala kauza Stoka. Desítky lidí v čele s bývalým místostarostou městské části Jiřím Švachulou (dříve ANO) čelí obžalobě z korupce a ovlivňování veřejných zakázek. Soud s hlavními aktéry začne 21. září.

Reklama

Doporučované