Hlavní obsah

Policejní zátah v Harrachově. Hoteliér si o to sám řekl, tvrdí místní

Foto: Jan Mihaliček

Pytloun Wellness hotel Harrachov, kde v sobotu proběhl policejní zátah.

Reklama

aktualizováno •

O víkendu se v Harrachově uskutečnil policejní zátah v hotelu Pytloun. Seznam Zprávy v reportáži přinášejí výpovědi místních obyvatel, podle nichž majitel Lukáš Pytloun pravidla nedodržoval, protože ubytovával hosty i přes zákaz.

Článek

Harrachov býval oblíbeným střediskem lyžařů. Letošní sezoně ale vládnou boby a sáně. Hoteliéři dle nařízení měli zavřít – přesto byl o víkendu nutný zásah policie, která na udání místních zjistila, že v jednom z hotelů bylo přes 70 lidí.

„V hotelu bylo ubytováno kolem sedmdesáti osob. Všichni údajně na služební cestě, takže jsme si vyžádali doklady a věc vedeme jako přestupek v rozporu s nařízením vlády,“ uvedla Vladimíra Šrýtrová, krajská policejní mluvčí.

Seznam Zprávy díky výpovědi místních zjistily, že se jednalo o hotel Pytloun.

Nejprve se ale podívejme, jaká je v Harrachově, stiženém vládními restrikcemi, atmosféra a nálada mezi zdejšími podnikateli. Nedělní teplota v Harrachově klesá k minus šesti stupňům Celsia a pětičlenná skupina dívek míří v deset hodin dopoledne k vietnamskému obchodu, kde se prodávají boby a lopaty na sáňkovaní. „Hele, tahle červená lopata, tu bereme. Ještě ale musí vyjít někdo z krámu,“ hlásá šestnáctiletá dívka a čeká na vietnamského prodavače, jehož obchod stojí přímo v centru Harrachova.

+16

Muž po nějaké době vyjde a dívkám prodá dvě lopaty a jedny boby. „Situace je tu špatná, máme nejhorší sezonu, nepamatuju tu nic horšího. A jestli přežijeme do příštího roku? Bůhví, prodáváme jenom boby, tak co vám k tomu mám říct,“ říká Seznam Zprávám zhruba čtyřicetiletý prodavač a jde přerovnávat dětské boty, které má u výlohy.

Skupinka dívek a dalších několik rodin s dětmi míří ke kopci Hilbert, který by v sezoně bez koronaviru sloužil jako sjezdovka. Tato zimní sezona z něj však udělala bobovací kopec.

„Jezdíme sem bobovat každý víkend, máme být všichni na čerstvém vzduchu, to nám všem prospívá, říká to i vláda. Nic tím neporušujeme,“ hlásá jeden z tatínků, který následně se svou ženou a dětmi nasednou na sáňky a sjíždí kopec, který ráno upravila rolba.

Hned pod kopcem se tyčí penzion Krakonoš, kde funguje pouze výdejové okénko. „Normálně jsme fungovali jenom v létě a z toho teď máme žít další rok. Nevím, jak dlouho to dokážeme vydržet,“ říká Seznam Zprávám dvaačtyřicetiletý Daniel, majitel penzionu. Podle něj je největší problém v tom, že pro podnikatele jsou sice připraveny kompenzační programy od ministerstva průmyslu a obchodu, ale peníze nejsou vypláceny pravidelně a nikdo neví, kdy peníze na účet dorazí.

„Pravidelně nám chodí jenom antivirus a 500 korun na osobu jako kompenzační bonus. Ano, jsou sice ostatní programy, ale například peníze slíbené z řady programů z jara přišly až ke konci minulého roku. Strašné. A ještě vás jezdí kontrolovat policie,“ uzavírá Daniel se slovy, že se proslýchá, že v sobotu přijela do jednoho z hotelů policejní kontrola. „Hotel Pytloun, měl tam nejspíš ubytované hosty. Asi to bylo na udání, co já vím, tak tam vlítli,“ doplňuje.

Penzion je blízko Čertovy hory, kde lanovka stojí a zeje prázdnotou a areál zdobí výstražný nápis: Zákaz vstupu pěším na sjezdovku.

„Můžeme tam teda?“ ptá se syn své matky, která nese na ramenou dvoje běžky. „Tomíku, čerstvý vzduch nám prospěje,“ reaguje na jeho slova a nasazuje běžky nejprve synovi a poté sobě a začne stoupat do kopce. U lanovky je také bar Corona, kde stojí zhruba třicet lidí, popíjí čaj – bez rozestupů a roušek – a hlasitě se baví za zvuků hudby.

Foto: Jan Mihaliček

Lidé využívají obytné vozy k tomu, aby mohli na horách zůstat přes víkend.

Naproti na parkovišti stojí několik obytných vozů a podle jednoho z majitelů je to jeden ze způsobů, jak být na horách a nemuset složitě řešit, jestli jste nebo nejste na služební cestě.

„Stejně se nemůžeme ubytovat, tak jsme vzali obytňák a jeli jsme. To se ještě může, ne?“ směje se zhruba padesátiletý muž. „Ve Špindlu tohle frčí daleko více, tam je takových obytňáků na jednom plácku tak padesát,“ doplňuje a jde nakrmit svého psa.

V areálu kolem sjezdovky vyčnívá hotel Skicentrum, který však hned u vchodu hosty vítá vzkazem: Hotel uzavřen, ubytovací služby nejsou poskytovány.

„Co mi vadí nejvíc, je to, že samozřejmě podnikatelé nevědí, co bude, ale od toho měl být protiepidemický systém PES, vláda se jím však neřídí. Takže my máme dodržovat opatření, i když vláda nedodržuje vlastní pravidla,“ říká Seznam Zprávám Jan Vorlíček, jeden z majitelů hotelu Skicentrum. I Vorlíček ale slyšel o sobotním policejním zátahu.

„Tahle informace tady běhá od pátku, že tady něco bude probíhat a budou prohlídky,“ říká Vorlíček na adresu hotelu Pytloun. Jeho majitel Lukáš Pytloun ve středu v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že pokud malé hotely nemají přístup ke kompenzacím, tak obchází zákon a ubytovávají hosty i přes zákaz. Ten svůj však tehdy do výčtu nepřiznal.

Foto: Jan Mihaliček

Některé podniky přes zákaz otevřely.

Obcházení zákona?

„On napráší ostatní, ale všichni tady vědí, že to dělá on nejvíc ze všech v Harrachově. A takhle to dopadlo, někdo ho udal,“ vysvětluje další místní obyvatel, který ukazuje na další restauraci Centrum, která má i přes zákaz otevřeno.

Do restaurace míří početné skupinky a rodiny s dětmi a těší se mimo jiné na kyselo a pivo. „Nebo si dej třeba ten borůvkovej knedlík, ten je tam taky dobrej,“ říká třicetiletá maminka své dceři a hned u vchodu se kouká na nápis, kde stojí, že objekt je petiční místo občanského manifestu. „Prostor provozovny je pronajatý politické organizaci Občanský manifest k setkávání členů a podporovatelů a není volně přístupný,“ stojí na dveřích. Matka s dcerou se proto musí hned u vchodu zapsat na podpisový arch, aby stvrdily, že jdou na politickou schůzi – ale u toho si dají borůvkový knedlík.

„Otevřeno máme od ledna, nechci být závislá na státních kompenzacích, já chci normálně pracovat. Celý koronavirus je jenom podvod světových elit na celou planetu. Jak říkal Karel Gott, svět řídí ilumináti,“ popisuje Seznam Zprávám jedna z majitelek restaurace. Ona ani personál se však policejních kontrol nebojí.

„My neděláme nic protiprávního, chováme se tak jako vláda, která jenom všechno ohýbá. Tak teď to mají. Policie tady byla, ofotila si všechny dokumenty a zase odjela,“ popisuje. „A jestli zavřou, nevím, ještě to neudělali, třeba jsou na naší straně,“ uzavírá a jde se dál věnovat hostům, kteří právě platí za dva hamburgery a colu.

Hotel, kde měl proběhnout v sobotu policejní zátah, je v oblasti Ryžoviště a až cestou k hotelu Seznam Zprávám místní a majitelé dalších hotelů vypráví, co se oné zátahové sobotní noci stalo.

„Tak Pytloun nás tady všechny zmasakruje svým vyjádřením do médií, že my ubytováváme hosty nelegálně, přitom on sám jich tam má několik desítek. Kdy přesně byl zátah, nevím, ale koledoval si o to,“ popisuje Seznam Zprávám šedesátiletý podnikatel u vchodu svého hotelu.

Foto: Jan Mihaliček

Sjezdovky se kvůli koronavirové krizi v zimní sezoně změnily.

Nelegální ubytování hostů?

„Jo tak on je chudák a my všichni máme zavřeno, protože nechceme pokutu? Tak se nedivím, že ho někdo udal,“ doplňuje další místní obyvatel.

U hotelu Pytloun je zaparkováno zhruba dvanáct aut. „Ještě včera jich tam ale bylo 57,“ říká Seznam Zprávám Václav, hlídač Parkhotelu, který stojí hned naproti hotelu Pytloun. Václav také viděl v sobotu přijíždět několikrát za den policejní auta, která v hotelu udělala kontrolu. „Náš hotel ale má zavřeno, nebudeme riskovat pokutu, protože aby mi přijeli lidé s potvrzením a náhodou vzali i děti, sáňky, manželky, tak to je opravdu služební cesta, za kterou fakt chcete dostat pokutu 3 miliony,“ doplňuje ironicky.

Podle něj se tohle však stalo pravidlem v hotelu Pytloun a jeho kolega také doplňuje, že majitel pro své známé dělal to, že jim na víkend vystavil smlouvu, že budou v hotelu pracovat a zadarmo dostanou ubytování. „No ale náhodou potom ty lidi vidíte někde venku na kopci. Opravdu náhoda. Já hotel chápu, je potřeba v této době přežít, ale řeklo se, že se zavře, tak se zavře,“ doplňuje.

Vedení v hotelu Pytloun však odjelo během odpoledne a dotazy kolem policejního zásahu proto Seznam Zprávám sděluje pouze jeden ze zaměstnanců.

„Ano, policie včera přijela třikrát na udání. Přijelo komando policistů. Jednou dopoledne, potom odpoledne a večer. Policisté si od nás vzali potvrzení hostů, že jsou zde na služební cestě, ale postih nevím, to se bude řešit s vedením,“ popisuje zátah zaměstnanec hotelu. Podle něj sice jsou ještě v hotelu ubytované rodiny s dětmi, ale ty už na konci víkendu odjely.

Hoteliér Lukáš Pytloun Seznam Zprávám řekl, že za vším je podle něj neznalost. „Z lidí mluví neznalost a zášť. Ano, tento víkend jsme měli ubytováno zhruba 70 hostů, protože všechny další hotely byly vytížené. Všichni lidé měli potvrzení, že jsou na služební cestě, a když jsou hotely v okolí zavřené, tak řešením pro ně byl náš hotel,“ uvedl Pytloun.

Tvrdí, že jeho hotely se zaměřují hlavně na firemní/byznys klientelu, na kterou mají dlouholeté kontakty a vazby.  A z toho nyní těží. „V našich libereckých hotelech je v současné době ubytován velký štáb zahraniční hollywoodské produkce, který zde natáčí nějaký film či seriál,“ uvádí příklad.

Ohradil se také proti tomu, jak byly vnímány jeho výroky v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Tedy že je „naprášil, že dělají něco nelegálně“. „Rozhodně to tak nebylo míněno a naopak fandím každému hoteliérovi, který se snaží v této nelehké době přežít a nespoléhá se jen na podporu od státu.“

Text jsme rozšířili o stanovisko hoteliéra Lukáše Pytlouna.

Reklama

Doporučované