Hlavní obsah

Policejním prezidentem chce být i muž, který velel zásahu proti CzechTeku. Ústecký šéf policie

Foto: Policie ČR

Ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Jaromír Kníže.

Reklama

Favoritem výběrového řízení je pardubický policejní ředitel Jan Švejdar, o němž se mluví už několik měsíců.

Článek

Jako nový nejvyšší muž české policie bude během prosince vybrán pardubický policejní ředitel Jan Švejdar nebo ústecký krajský šéf Jaromír Kníže.

Zatímco o Švejdarovi se v souvislosti se změnou na postu policejního prezidenta hovoří už delší dobu, jméno Jana Knížete je mezi adepty nové a Seznamu ho potvrdily dobře informované zdroje z policie.

Kníže má za sebou několik let ve funkci policejního ředitele v Plzeňském kraji a podle médií v roce 2005 velel zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku. Kontroverzní policejní postup skončil desítkami raněných.

Tomáš Tuhý vysvětluje, proč si myslí, že jeho vztah s Babišem nebude tak horký, jak se zatím zdálo.Video: Jiří Kubík

Kníže se ke své účasti ve výběrovém řízení na policejního prezidenta zatím vyjadřovat nechce. „Pan ředitel nebude v současné době nic komentovat,“ řekla Seznamu mluvčí ústeckého policie Jana Slámová.

Kdo se stane vítězem a nástupcem za Tomáše Tuhého, který odchází do diplomacie a bude velvyslancem v Bratislavě, se rozhodne po rozhovorech s oběma výše uvedenými kandidáty. Ty se mají uskutečnit tento týden.

„Na základě pohovoru výběrová komise posoudí, zda uchazeči ve výběrovém řízení uspěli či nikoli. Na volné služební místo pak může být ustanovený pouze úspěšný žadatel. Pokud uspějí oba kandidáti, doporučí výběrová komise ministrovi nejvhodnějšího žadatele,“ uvedla Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Reklama

Doporučované