Hlavní obsah

Políček na uvítanou Zemanovi. Okupace 1968 zachránila mír v Československu, tvrdí Rusové

Oficiální kanál ruského ministerstva obrany Zvezda: Invaze do Československa v roce 1968 zajistila 20 let míruVideo: AP

 

Reklama

V den, kdy začíná oficiální program návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku, oficiální server ruského ministerstva obrany se vrátil k okupaci ze srpna 1968. S jeho pojetím této události Češi nebudou souhlasit.

Článek

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zmařila převrat a zajistila zemi 20 let míru, tvrdí ruský kanál Zvezda, tedy médium patřící pod ruské ministerstvo obrany. Interpretace ruské okupace Československa si všiml zpravodaj Reuters.

Článek s názvem Československo by mělo být Sovětskému svazu za rok 1968 vděčné: historie pražského jara server televize Zvezda zveřejnil v den, kdy v Rusku začíná návštěva Miloše Zemana.

Přitom oficiální místa v Rusku jinak Zemanův postoj k této zemi oceňují. Zemana za častá vyjádření k česko-ruským vztahům a jeho politickou moudrost chválí i prezident Vladimir Putin, s nímž se Zeman odpoledne sejde. Novinářům to v Soči řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov před zahájením schůzky Putina se Zemanem. „Takový zájem (o Rusko - pozn. red.) je dnes na evropském kontinentu upřímně řečeno působivý,” konstatoval mluvčí.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček nechtěl článek o okupaci 1968 komentovat s tím, že se s ním neměl možnost seznámit. „Nekomentuji, co jsem nečetl nebo neviděl,” napsal Ovčáček Seznam Zprávám z Ruska přes SMS.

Také ruská média si všímají Zemanových postojů, některé komentáře ho označují za nejvíce proruského státníka v Evropě.

Za jedno z ústředních témat prezidentovy cesty ruští komentátoři shodně označují protiruské sankce vyhlášené po anexi Krymu, jichž je Zeman přesvědčeným odpůrcem.

Reklama

Doporučované