Hlavní obsah

Policie chce Kremlíka vyslechnout na detektoru lži, exministr už souhlasil

Foto: vlada.cz

Bývalý ministr Vladimír Kremlík.

Reklama

Národní centrála proti organizovanému zločinu vyšetřuje oznámení exministra Vladimíra Kremlíka. Ten říká, že mu byl nabídnut úplatek 1,5 milionu kvůli zakázce na mýtného auditora.

Článek

Týden poté, co žalobci dostali trestní oznámení kvůli úplatku na ministerstvu dopravy, vyslechla policie v této kauze bývalého ministra Vladimíra Kremlíka.

Ten, jak napsaly Seznam Zprávy, v polovině ledna oznámil řediteli BIS Michalu Koudelkovi, že mu krátce před loňskými Vánocemi nabídl úplatek advokát kanceláře Rowan Legal a jeho někdejší kolega Martin Janoušek.

Kremlík říká, že šlo o to, aby za 1,5 milionu nerušil zakázku na mýtného auditora, která byla svěřena společnosti CGI. Ta patří mezi klienty Janouškovy kanceláře.

Na státní zastupitelství se s tím obrátil zkraje února.

Advokát Martin Janoušek možnost, že by nabídl úplatek, rezolutně popřel a uvedl, že podá trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

Kremlíkovo svědectví je pro případ zásadní. I proto policie exministra mimo jiné požádala, aby podstoupil test na detektoru lži a Vladimír Kremlík jí dal souhlas.

Vladimír Kremlík byl podle informací Seznam Zpráv na policii dvakrát, v úterý 11. února a pak ještě den poté.

V sídle Národní centrály proti organizovanému zločinu v Praze Na Perštýně ho detektivové vyslýchali v úterý odpoledne čtyři hodiny.

Na konci výslechu Kremlík odevzdal mobilní telefon, který si policie nechala až do druhého dne. Technik, který by stáhl obsah přístroje, totiž už nebyl v úterním pozdním odpoledni k dispozici.

Vladimír Kremlík tak přišel na centrálu ještě další den ráno.

Policie už také kvůli vyšetřování požádala Seznam Zprávy o poskytnutí nahrávky z restaurace Lebeda ve Špindlerově Mlýně, kde se na konci ledna Vladimír Kremlík a Martin Janoušek sešli.

Policii šlo hlavně o to, aby z Kremlíkova mobilu stáhla SMS komunikaci mezi Kremlíkem a advokátem Martinem Janouškem a mezi Kremlíkem a ředitelem BIS Koudelkou.

Právě jemu Vladimír Kremlík korupční nabídku ohlásil. Stalo se to tři týdny poté (14. ledna), co ji podle svého tvrzení dostal.

Kremlík Seznam Zprávám řekl, že mu ředitel BIS slíbil, že obratem začne záležitost řešit a probere ji s premiérem Babišem a Lenkou Bradáčovou.

To, že jí Kremlík o úplatku řekl, BIS minulý týden potvrdila.

„Mohu potvrdit, že jeden z členů vlády se obrátil na ředitele BIS s informací, že se ho údajně někdo pokusil podplatit. Pan ředitel Koudelka pana ministra upozornil, že by měl co nejrychleji tuto skutečnost oznámit orgánům činným v trestním řízení. Zároveň BIS začala připravovat aktivitu, při které by ve spolupráci se státním zastupitelstvím a Policií ČR zajistila potřebné informace,“ řekl mluvčí BIS Ladislav Šticha v České televizi (ČT).

Podle zdrojů Seznam Zpráv s Andrejem Babišem Koudelka skutečně o případu mluvil, s Lenkou Bradáčovou nikoli.

Premiér však minulé pondělí Seznam Zprávám napsal, že žádné informace o úplatku neměl.

Podle informací Seznam Zpráv se BIS obrátila na policii 30. ledna, policie zahájila úkony trestního řízení 3. února, v den, kdy Seznam Zprávy reportáž zveřejnily.

Vladimír Kremlík odmítl pro Seznam Zprávy svoji účast při vyšetřování komentovat. „V současné době nebudu médiím poskytovat žádné další informace. Plně poskytuji součinnost všem státním orgánům, které se záležitostmi intenzivně zabývají,“ uvedl pouze.

Bližší informace o vyšetřování odmítl podat i mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej s tím, že podávání informací má vyhrazeno žalobce Jan Lelek ze státního zastupitelství v Praze 1.

Zmíněnou zakázku na mýtného auditora, kvůli níž podle Kremlíka nabídka úplatku padla, už nový ministr dopravy Karel Havlíček zrušil. Kontrolu mýta chce stát místo CGI, která nabídla své služby za 215 milionů na 10 let, svěřit státnímu podniku Cendis.

Reklama

Doporučované