Hlavní obsah

Policie chce kvůli dotacím poslat k soudu exministra a dalších 8 lidí

Foto: ČTK, ČTK

Bývalý pražský zastupitel Karel Březina je mezi obviněnými.

Reklama

Žalobci přišel od policie spis s návrhem, aby obžaloval devět lidí kvůli rozdělování dotací do sportu.

Článek

Policie ukončila vyšetřování dalšího případu, který souvisí s rozdělováním dotací do sportu.

V těchto dnech navrhla státnímu zástupci, aby obžaloval devět lidí. Jsou mezi nimi bývalí či současní pražští zastupitelé či úředníci magistrátu včetně Karla Březiny, mimo jiné někdejšího ministra (2000–2002) ve vládě Miloše Zemana.

Na seznamu lidí, které policie navrhla obžalovat, je kromě Březiny třeba někdejší předseda výboru pro sport a volný čas Antonín Lébl nebo bývalá vedoucí magistrátního odboru sportu Soňa Fáberová. Návrh na obžalobu se týká rovněž současných zastupitelů Jana Wolfa a Miloše Růžičky (oba za Spojené síly pro Prahu).

„Ve věci bylo skončeno vyšetřování a spisový materiál byl společně s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby předložen dozorovému státnímu zástupci, který po prostudování spisového materiálu rozhodne, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jinak,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Obvinění, o jejichž obžalobě se bude rozhodovat, vinu odmítají.

„Ve spise není proti mně žádný odposlech ani žádný jiný důkaz nebo podezření, viněn jsem za to, že jsem mohl předjímat nějaké rozhodnutí a že jsem na komisi o dotacích hlasoval,“ napsal Seznam Zprávám zastupitel Jan Wolf.

„Kauza z roku 2018 mě velice profesně i lidsky poškodila a stále věřím, že díky objektivním skutečnostem ověřeným při výpovědích jednotlivých svědků bude již brzy zastavena,“ uvedla pak Soňa Fáberová.

Miloš Růžička pak napsal, že neví o tom, že by policie navrhla, aby byla podána v tomto případě obžaloba k soudu.

Redakce oslovila také Karla Březinu a Antonína Lébla, ale zatím se k posunu ve vyšetřování nevyjádřili.

Vyšetřovatelé v obvinění v listopadu 2019 popsali, že podle jejich závěru bylo v kauze ovlivněno pět dotací. Tři z nich spojili s klubem Antonína Lébla. Jak popsali, částku v celkovém objemu 630 tisíc korun dostal spolek TJ ABC Braník jen díky úpravě bodového hodnocení.

Nejprve úředníci podle policie zvýšili u prvního projektu počet bodů z 19 na 36. Takže TJ ABC Braník nakonec dostal 500 tisíc korun, přitom původně neměl dostat peníze žádné. U druhého projektu byl počet bodů navýšen z 21 na 27 bodů. A u třetího z 28 bodů na 34.

Další dotací, která byla podle policie zmanipulována, byla podpora pro SK Ďáblice.

Odposlechy zaznamenaly rozhovor mezi úřednicí Fáberovou a starostou Ďáblic Milošem Růžičkou, členem komise, která v konečná fázi o rozdělení peněz rozhodla.

„Miloš Růžička požadoval informace o žadateli SK Ďáblice, z. s. s tím, že mají málo bodů a v jednom kritériu obdrželi nula bodů. Soňa Fáberová mu slibuje, že se na to podívá, kdy Miloš Růžička ji informuje, že má zajištěnou podporu komise na celou částku, ale chtěl by vysoký počet bodů, aby někdo pak neřešil, že nezávislý odborník dal málo bodů a oni to pak politicky dohonili,“ zaznamenali policisté.

Dva dny po tomto rozhovoru, který zdokumentovala policie, byl projektu navýšen počet bodů z 31 na 46.

Poslední projekt, u něhož podle závěrů policie došlo k ovlivnění dotace, byl pro SK RSF Praha. Tento klub získal v roce 2018 částku 500 tisíc korun na nákup posilovacích strojů a vybavení posilovny.

V jejich případě došlo k navýšení hodnocení z 11 na 21 bodů až po jednání komise, která na konci ledna 2018 o dotacích rozhodovala.

Policie v této kauze získala cenné svědectví, a to přímo od úředníka magistrátu, který dosud pracuje na oddělení sportu, jež má dělení peněz zúřadovat.

Ten policistům řekl, že existoval seznam takzvaných preferovaných klubů a svazů, které měly dotace dostat podle předem domluvených dohod pražských politiků.

Uvedl mimo jiné, že vedle Pražského fotbalového svazu na něm bylo dalších třináct jmen. Třeba Fotbalová asociace České republiky, Český svaz ledního hokeje, AC Sparta Praha, HC Sparta Praha, TK Sparta Praha, SK Motorlet Praha, FK Slavoj Vyšehrad, FK Dukla Praha nebo Český svaz cyklistiky.

Ke jménu Soni Fáberové se pak policisté dostali při vyšetřování dotační kauzy, v níž stojí před soudem bývalý fotbalový boss a majitel Jablonce Miroslav Pelta.

V tomto případě byl Pelta obžalován, protože se podle státního zástupce podílel na ovlivňování toho, kdo dostával peníze do sportu z ministerstva školství. Vedle něho čelí obžalobě také šéf České unie sportu Miroslav Jansta nebo bývalá náměstkyně ministryně Simona Kratochvílová.

Reklama

Doporučované