Hlavní obsah

Policie chce obžalovat Brita kvůli daňovým podvodům při obchodech Pražské plynárenské

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Kvůli kauze, která souvisí s obchody Pražské plynárenské, je Brit už od ledna ve vazbě.

Reklama

Státní zástupce dokončuje práci na obžalobě v kauze, v níž jde o krácení daně se škodou přes 200 milionů korun.

Článek

Policisté uzavřeli vyšetřování stamilionových obchodů společnosti Pražská plynárenská – firmy, kterou stoprocentně vlastní hlavní město.

Státnímu zástupci detektivové navrhli, aby podal obžalobu na Brita Lakhbira Singha Sandhu. Toho policie viní z toho, že se podílel na krácení daně se škodou přes 200 milionů korun.

„V daném případě policejní orgán po skončení vyšetřování předložil spis s návrhem na podání obžaloby jednoho vazebně stíhaného obviněného státnímu zástupci. O návrhu zatím nebylo rozhodnuto,“ potvrdil Seznamu žalobce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ve vazbě je Brit už od letošního ledna. Seznam již dříve popsal, že obvinění Lakhbira Singha Sandhu souvisí s jeho působením na pozici obchodníka s plynem ve firmě B&A Capital Trading.

Této společnosti zaplatila Pražská plynárenská v roce 2015 téměř miliardu korun za dodávku plynu přes německou burzu.

Jenže dodavatelé B&A Capital Trading poté mimo jiné neodvedli daň. A peníze, které firmě Pražská plynárenská vyplatila, byly podle Specializovaného finančního úřadu vyvedeny do zahraničí a poté vybrány v Rumunsku, Turecku nebo na Kypru.

Lakhbir Singh Sandhu přes svého obhájce letos v červenci pro Seznam Zprávy uvedl, že se cítí nevinen. „Na žádné trestné činnosti jsem se nepodílel. Jen jsem řešil koupi plynu. Nic jiného jsem nedělal,“ vzkázal.

B&A Capital Trading je dnes v likvidaci. V době, kdy se zmíněné obchody odehrály, v ní pracovali tři lidé. Vedle Sandhua ještě jeden obchodník s plynem a pak Američan Shavez Ijaz Awan, který byl jejím ředitelem.

Výslech s FBI

Awan měl jako šéf roli nejdůležitější. Byl také podle Specializovaného finančního úřadu jediný, kdo měl dispoziční práva k bankovnímu účtu B&A Capital Trading. I on už v této kauze po obvinění Sandhua vypovídal. Výslech se uskutečnil letos v dubnu v rámci mezinárodní spolupráce s americkou FBI.

Firma B&A Capital Trading při nákupech plynu pro Pražskou plynárenskou vystavovala faktury, na kterých byl elektronický podpis Sandhua.

Awan, který obviněn z ničeho nebyl, během výslechu řekl, že právě on měl na starosti veškeré platební transakce. A také potvrdil, že se Sandhu staral jen o nákup plynu.

Reklama

Doporučované