Hlavní obsah

Lobbista Janoušek má jít opět k soudu. Nově kvůli podvodům s krevními testy

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal, ČTK

Roman Janoušek.

Reklama

aktualizováno •

Janoušek byl v jiném případu odsouzen ke 4,5 roku ve vězení za sražení ženy autem. Ve vězení zatím strávil zhruba rok a čtvrt. Nyní je na svobodě, protože brněnský krajský soud mu do letošního 30. dubna přerušil trest kvůli závažným zdravotním problémům.

Článek

AKTUALIZOVÁNO / Policisté navrhli obžalovat Romana Janouška a další čtyři lidi v kauze podvodů s krevními testy. Uvedla to Česká televize, které informaci potvrdil žalobce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Podnikatel Roman Janoušek byl s dalšími lidmi obviněn kvůli neoprávněným úhradám od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon.

Dozorující státní zástupce Alexandr Dadam ČTK řekl, že návrh na podání obžaloby v kauze Chambon už obdržel. Jména obviněných neuvedl. Podle Dadama pětice obviněných neoprávněně od pojišťoven vylákala úhrady za laboratorní vyšetření. Škoda se pohybuje okolo 284 milionů korun. Dalších 44 milionů je ve stadiu pokusu – pojišťovny tyto peníze nevyplatily.

„Čtyři lidé jsou obviněni z podvodu, dva z nich navíc čelí obvinění z nedovoleného podnikání. Pátý je obviněn z podílnictví,“ uvedl Dadam.

Dodal, že v těchto dnech od policie návrh na podání obžaloby převzal. V nejbližší době obsáhlý spis prostuduje a pak rozhodne. „Spis má 48 svazků a řadu příloh. Prostudování nějakou dobu zabere. Rozhodnuto bude v řádu několika měsíců,“ řekl Dadam. Pokud obžalobu podá, případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

„Náš klient není obviněn z jakéhokoliv jednání, jež se týká úhrad zdravotních pojišťoven společnosti Chambon. Podstata obvinění pana Janouška, tedy podílnictví na činu, spočívá v konstrukci, že ve společnosti Chambon, jíž byl akcionářem, pobíral vysokou mzdu. Tu řádně danil a odváděl z ní zákonné odvody. Důvodem obvinění je tak pouze snaha připoutat ke kauze zájem médií veřejnou známostí pana Janouška. Právní podstata obvinění je nulová,“ uvedl Janouškův advokát Lukáš Trojan s tím, že byl podán návrh na zastavení stíhání.

Mezi obviněnými je také Janouškův známý Luboš Pašek. „Pro podání obžaloby ani pro další stíhání klienta nespatřujeme důvody. Většina předpokladů tvrzených v obvinění se podle nás neprokázala či dokonce byla vyvrácena. To se týká zejména škody, která ani není uplatňována, přesto je klientovi zadržován skoro sedm let značný majetek,” řekl Seznam Zprávám Paškův advokát Prokop Beneš.

Podle dřívějšího zjištění Seznam Zpráv byla jedním ze zlomových momentů několikaletého vyšetřování akce, která se odehrála v létě 2016. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu přišli neohlášeně do bývalého sídla Chambonu na Evropské ulici v Praze, respektive do tehdejší kanceláře společnosti Synlab, která Chambon v roce 2011 koupila.

Žádanky ve 20 krabicích

Policisté očividně věděli, po čem jdou. Vyžádali si zhruba 20 krabic s takzvanými žádankami za roky 2009 až 2011. Ačkoli už měly být skartované, z neznámého důvodu je stále ještě nástupnická společnost skladovala.

Žádanky byly pro policisty důležitým důkazem. Dokázali díky nim, jestli konkrétní lékaři skutečně posílali své pacienty na vyšetření krve. A v jaké výši tyto testy proplácely pojišťovny.

Právě toto má být zjednodušeně princip celého podvodu. Chambon podle policie dělal testy pacientům, kteří žádná vyšetření nepotřebovali. Nebo vykazoval zdravotním pojišťovnám mnohem dražší vyšetření, než bylo potřeba. Jeden kompletní imunologický test přitom může vyjít na stovky tisíc.

V případu Chambonu jsou obvinění lidé dlouhodobě spojeni s Janouškovým byznysem – podnikatelé Luboš Pašek a Petr Ullrich.

Romana Janouška přitom policisté nevinili přímo z účasti na podvodu, ale z praní špinavých peněz, protože dostával z Chambonu pravidelné platby. A věděl podle nich, že pocházejí z trestného činu.

Reklama

Související témata:

Doporučované