Hlavní obsah

Policie chce od magistrátu získat kostel na Karlově. Zatím dostal tři nové zvony

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Policie ČR usiluje o kostel na Karlově. Ten nyní získal tři nové zvony, financoval je především Karel Janeček.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Kostel na Karlově policie využívá už teď, noví policisté v něm skládají služební slib. Podle kardinála Dominika Duky je chrám zapomenutý a našel by s novým vlastníkem větší využití.

Článek

Kostel na pražském Karlově je už nyní „napůl" policejní. Je v něm například policejní muzeum. „Policisté tu skládají svůj služební slib,” dodává další příklad policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policie chce nyní kostel získat do svého vlastnictví. Tuhý jako důvod uvádí, že mezi policisty je řada věřících a potřebují mít svůj stánek, tak jako je tomu zvykem v zahraničí.

Kostel Nebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého je v majetku hlavního města Prahy. „Policie by měla mít takové sídlo, stejně jako ho má Armáda České republiky. Nebylo by vůbec od věci, kdyby kostel byl ve vlastnictví policie,” uvedl Jan Wolf, pražský radní.

Proti se nestaví ani církev, podle kardinála Dominika Duky je kostel nezaslouženě zapomenutý. „V okolí jsou většinou instituce, bydlí tu málo lidí, je tu i špatná dopravní dostupnost. Policisté by mu dali lepší využití,” řekl Dominik Duka.

Vyjednávání o převedení kostela do vlastnictví Policie ČR je v začátku a nikdo zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho může trvat.

Foto: Jaroslav Brousil

Zvony byly odlity ve městě Přemyšl v polské Haliči, jejich instalace potrvá jeden týden.

Kostel prochází už dva roky rekonstrukcí z peněz hlavního města. O víkendu získal i tři zvony, které částečně zaplatili dárci. Téměř sto jich dohromady přispělo částkou zhruba půl milionu korun. Zvon zasvěcený Karlu Velikému věnovala kostelu Praha, jeho cena byla podle radního Jana Wolfa do milionu korun. Zbylou částku daroval známý miliardář, matematik a podnikatel Karel Janeček, který se stal i patronem zvonů.

Největší zvon je zasvěcený Panně Marii a váží 1450 kilogramů. Prostřední, zasvěcený Karlu Velikému, váží 800 kilo a nejmenší, který patří Albertu Velikému, 400.

Kostel neměl velké zvony 74 let, za druhé světové války je totiž zabavili nacisté. Trojice nových zvonů, které se chrám dočkal byla na počest 700. výročí narození Karla IV. a odlili je zvonaři z města Přemyšl v polské Haliči.

Reklama

Související témata:

Doporučované