Hlavní obsah

Policie chce stíhat další aktéry dotační kauzy. Jde po dvou poslancích

V kauze ROP Severozápad bylo dosud obviněno 24 osob. Na seznamu je třeba bývalá hejtmanka Jana Vaňhová.

Reklama

Článek

Policisté chtějí rozšířit počet obviněných v dotační kauze ROP Severozápad. Ke čtyřiadvaceti jménům by nově měli přibýt také poslanci Josef Novotný (za ČSSD) a Jaroslav Borka (KSČM).

O jejich vydání k trestnímu stíhání požádala policie Sněmovnu. Potvrdila to předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová.

V kauze ROP Severozápad již policie stíhá také bývalou hejtmanku Janu Vaňhovou, její náměstky Pavla Koudu a Arno Fišeru nebo vlivného severočeského podnikatele Daniela Ježka. V kauze figuruje také bývalý senátor za ODS Alexandr Novák, který čeká v německé vazbě na vydání do Čech. Soud se jeho případem bude zabývat na začátku května.

Alexandr Novák bude čekat na rozhodnutí o vydání do ČR ve vazbě:

Video: Radek Nohl

Novotný v minulosti zasedal stejně jako Vaňhová nebo Kouda ve výboru, který rozhodoval o tom, jaké projekty dostanou peníze z Evropské unie. Borka pak jednotlivé projekty hodnotil.

Policejní žádost k vydání Borky a Novotného bude nejprve posuzovat výbor, a to zřejmě na dvou schůzích. Poprvé by se jeho členové měli podle Němcové sejít 18. května. Na další schůzi, jež by se měla uskutečnit následující týden, se budou moci k záležitosti oba poslanci vyjádřit. Výbor dává doporučení pro plénum, zda má členy dolní komory ke stíhání vydat, nebo ne.

Reklama

Doporučované