Hlavní obsah

Policie chce stíhat poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Obvinil Horáčka ze spolupráce s StB

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Policie chce stíhat poslance KSČM Zdeňka Ondráčka.

Reklama

Žádost o vydání přišla do Sněmovny ve středu odpoledne.

Článek

Pražská policie žádá o vydání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Případ nejspíše souvisí s jeho výroky na adresu prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

Žádost podle předsedy mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče (KSČM) dorazila do Sněmovny ve středu kolem 14. hodiny.

„Informaci jsem předal všem členům výboru. Budeme se bavit o tom, kdy začneme žádost projednávat,“ řekl Seznamu Grospič.

Proč policie chce Ondráčka vydat k trestnímu stíhání, říct nechtěl. „Jsem vázán mlčenlivostí,“ zdůvodnil Grospič. Ondráček ČTK řekl, že neví, kvůli čemu může policie žádat o jeho vydání. „Až to přijde, já se s tím seznámím,“ dodal.

Členem imunitního výboru je také poslanec Petr Gazdík (Starostové). Ten, i když žádost ještě nečetl, Seznamu řekl, že podle jeho informací policie žádá o vydání Ondráčka kvůli jeho výrokům na adresu prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

Tak se demonstrovalo proti zvolení Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS:

Video: Seznam

Ondráček v minulosti označil Horáčka za „spolupracovníka Stb a veksláka“. V takovém případě by mohl být poslanec KSČM nejspíše obviněn - pokud bude poslanci vydán - za trestný čin pomluvy.

„Je vidět, že lež je pořád nepřijatelná,“ komentoval pak Horáček aktuální žádost policie o vydání Ondráčka.

Ondráček byl letos v březnu symbolem řady demonstrací po celé republice. Organizátoři je svolali poté, co byl poslanec KSČM zvolen do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Demonstrantům se nelíbí mimo jiné to, že Ondráček za totality zasahoval jako policista proti účastníkům protirežimních demonstrací. A teď by měl jako poslanec práci policistů kontrolovat.

Na konec po tlaku veřejnosti i některých poslanců v čele komise skončil.

Reklama

Doporučované