Hlavní obsah

Policie chce stíhat poslance Roznera kvůli výroku o Letech, Sněmovna rozhodne v úterý

Foto: ČTK, ČTK

Policie chce stíhat poslance SPD Miloslava Roznera kvůli výroku o romském táboře v Letech u Písku.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci z mandátového a imunitního výboru se případem budou zabývat příští týden.

Článek

Policie žádá poslance, aby jí vydali k trestnímu stíhání poslance SPD Miloslava Roznera. Důvodem policejní žádosti jsou jeho výroky o romském táboře v Letech u Písku.

To, že žádost mandátový a imunitní výbor dostal, potvrdil Seznamu jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Se zprávou přišly jako první Novinky.cz.

„Výbor ji obdržel v pondělí odpoledne. Zabývat se jí budeme po splnění nezbytných procesních úkonů v úterý odpoledne příští týden,“ uvedl Grospič.

Na úterní schůzi výbor provede podle Grospiče základní procedurální záležitosti a určí další postup. „Předpokládám, že výbor bude chtít udělat standardní kroky,“ uvedl jeho předseda. Zřejmě pozve na některou z dalších schůzí vyšetřovatele a státního zástupce.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie v prohlášení uvedlo, že zásah státního zastupitelství do případu nese znaky aktivismu a vyvolává otazníky nad objektivitou vyšetřování. Poslanci SPD budou hlasovat proti vydání.

Podle poslankyně Miroslavy Němcové z ODS, která je také členkou zmíněného výboru, jde v policejní žádosti o slova, která Rozner pronesl při neveřejném zasedání.

„Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“ uvedl tehdy Rozner.

Tuto větu řekl v době, kdy bývalá vláda řešila odkup vepřína nedaleko pietního místa v Letech. Sešlo se kvůli tomu hned několik trestních oznámení. Policie nejdříve případ odložila, ale na pokyn státního zástupce ho musela znovu prověřit.

Nyní se Rozner k žádosti vyjádřil na svém facebooku: „Nezpochybňoval jsem utrpení lidí, ke kterému docházelo v táboře v Letech. Zcela oprávněně zpochybňuji v souladu s názorem hnutí SPD vynaložení astronomické částky na výkup vepřína a budování památníku na tomto místě (celkem zhruba 600 milionů korun).“ Stojí v prohlášení.

Rozner je členem imunitního výboru, a proto podle Grospiče bude vyloučen z jednání, jelikož se ho daný případ týká.

Policie nejprve trestní oznámení odložila. Státní zastupitelství jí ale vrátilo případ k opětovnému prověření. „Zásah státního zastupitelství v tomto případě nese znaky aktivismu a vyvolává otazníky nad objektivitou vyšetřování celého případu,“ uvedla SPD v tiskové zprávě. Rozner podle hnutí nezpochybňoval utrpení lidí v táboře, ale v souladu s názorem SPD zpochybnil „vynaložení astronomické částky na nákup vepřína“. „Poslanci klubu budou hlasovat proti vydání svého kolegy,“ sdělila SPD.

Podle historiků vznikl tábor v Letech v roce 1940 nejdříve jako kárný pracovní pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V roce 1942 se tábor změnil na sběrný tábor pro Romy. Prošlo jím 1308 romských mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo, přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Nacisté podle odhadů odborníků vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Reklama

Doporučované