Hlavní obsah

Policie chce stíhat poslance Volného za šíření poplašné zprávy

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Lubomír Volný.

Reklama

Chystá se spiknutí, jehož cílem je zdiskreditovat lék ivermektin, tvrdil na sociálních sítích během nouzového stavu poslanec Lubomír Volný. S policií měl bývalý člen SPD potíže už kvůli rvačce ve Sněmovně.

Článek

Policie žádá o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného, původně zvoleného za SPD, k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření ze šíření poplašné zprávy. Odeslání žádosti do Sněmovny potvrdila serveru Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Volný měl podle vyšetřovatelů šířit poplašnou zprávu během nouzového stavu. V příspěvku na svém facebookovém profilu tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku ivermektin, prostředkem k diskreditaci mělo být podle Volného zabití pacientů, píše Denik N.

„Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ napsal Volný do příspěvku na Facebooku. Policie v březnu na Twitteru uvedla, že si pisatele předvolá k podání vysvětlení. „Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že někdo připravuje některý z vyjmenovaných trestných činů, včetně vraždy, a tento čin nepřekazí nebo neoznámí, může se sám dopustit trestného činu. Pokud tyto informace nemá a pouze je šíří, platí totéž. Pisatele předvoláváme k podání vysvětlení,“ uvedla tehdy policie.

Rendlová nyní serveru potvrdila, že žádost o vydání policie odeslala ve čtvrtek. „Mohu potvrdit, že jsme ve čtvrtek odeslali do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky žádost o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy,“ sdělila Deníku N Rendlová. Případ dozoruje obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. „Bližší informace nyní není možné sdělit,“ dodala mluvčí.

Pokuta za „flákanec”

Lék ivermektin se obvykle používá jako antiparazitikum a v Česku není registrovaný. Státní ústav pro kontrolu léčiv už dříve uvedl, že má zatím k tomuto léku málo informací na to, aby jej mohl k léčbě covidu-19 doporučit. Lék zkouší k léčbě pacientů s covidem nemocnice u svaté Anny v Brně, zhruba do konce dubna dala lék asi 150 pacientům. Pro průkaznost účinku léku je podle nemocnice potřeba větší studie, kterou chystá. Podle primáře I. interní kardioangiologické kliniky Michala Rezka výsledky pacientů prokázaly toleranci léčby a možný pozitivní efekt.

Policie se už dříve zabývala lednovou potyčkou Volného ve Sněmovně. Poslanec konflikt rozpoutal při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Policie se strkanicí u pultu předsedajícího zabývala pro podezření z výtržnictví, věc následně předala k přestupkovému řízení. Mandátový a imunitní výbor Volnému uložil pokutu. Má zaplatit jeden měsíční poslanecký plat, tedy zhruba 90 800 korun. Volného také předseda Sněmovny několikrát vykázal z jednacího sálu, protože neměl ochranu úst a nosu.

Volný je poslancem od voleb v říjnu 2017. Zvolen byl jako jednička kandidátky hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura v Moravskoslezském kraji. SPD opustil v březnu 2019 spolu s moravskoslezskými poslanci Marianem Bojkem a Ivanou Nevludovou. Poté vstoupil do hnutí Jednotní - alternativa pro patrioty, je jeho předsedou.

Reklama

Doporučované