Hlavní obsah

Policie chce v září v Hořicích na Jičínsku otevřít dálniční oddělení pro D35

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Policie hodlá v devítitisícových Hořicích na Jičínsku k 1. září otevřít dálniční oddělení pro dohled nad provozem na budoucí dálnici D35 mezi Jičínem a Hradcem Králové.

Článek

Do doby, než dálnice vznikne, budou policisté dohlížet především na provoz na silnicích první třídy číslo 35 a 16, které jsou součástí hlavních silničních tahů z Hradce Králové do Liberce a z Mladé Boleslavi do Trutnova. Zaměří se i na provoz na ostatních silnicích na Jičínsku.

„Hořice jsou pro nás strategické místo z pohledu problematických silnic I/35 a I/16. Okres Jičín má navíc v kraji nejdelší silniční síť o délce téměř 900 kilometrů,“ řekl tento týden na jednání s hořickými zastupiteli ke zřízení oddělení vedoucí krajské dopravní policie Petr Dušek. Připomněl, že Hořice leží na rozmezí čtyř okresů a dá se z nich obsluhovat nejen Jičínsko. Na oddělení by mělo sloužit 18 policistů, kteří by měli mít k dispozici čtyři automobily a dva motocykly.

Ředitelství silnic a dálnic ČR plánuje výstavbu dálnice D35 mezi Úlibicemi u Jičína a Hradcem Králové po jednotlivých úsecích mezi lety 2022 až 2026. Po vybudování dálnice se počítá s tím, že by se dálniční oddělení z Hořic přesunulo do budoucího objektu správy a údržby dálnice, který bude u Chomutic. Chomutice jsou od Hořic vzdálené asi deset kilometrů. V Hořicích by tak dálniční oddělení mohlo sídlit přibližně sedm let.

Zázemí by oddělení mělo najít v objektu města Hořice na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde v minulosti sídlil například úřad práce. Město pro potřeby policie kanceláře opraví, schválili tento týden zastupitelé města. Odhad nákladů na rekonstrukci elektroinstalace, podlah či oken je do tří milionů korun včetně DPH. Policie bude v městském objektu v nájmu. V Hořicích má policie na náměstí obvodní oddělení, ale do jeho objektu by se dálniční policie již nevešla.

Vedení města hodnotí příchod další policejní složky do Hořic kladně. „Městu to přinese větší bezpečnost. Příchod dalších lidí do města dá i vydělat službám v Hořicích,“ uvedl starosta Aleš Svoboda (Šance pro rozvoj). Věří, že dálniční policisté dohlédnou i na hořický silniční okruh motocyklového závodu 300 zatáček Gustava Havla, který je mimo závody běžnou silnicí a řada motorkářů na ní zkouší nelegálně závodit.

K dřívějšímu zřízení dálničního oddělení ještě před vybudováním dálnice policii vedla i zkušenost z loňského otevření dálničního oddělení v Jaroměři pro dohled nad budoucí dálnicí D11 z Hradce Králové do Jaroměře. „Předčasné vybudování oddělení v Jaroměři je přínosem pro bezpečnost a plynulost provozu v celé oblasti,“ řekl náměstek ředitele krajské policie pro ekonomiku Marek Baudyš. Dálnice D11 do Jaroměře se má otevřít na konci letošního roku.

Reklama

Doporučované