Hlavní obsah

Policie chránila zájmy Číny tak, až sama přestoupila zákon

O zásahu proti mužům, kteří vylepili do oken tibetskou vlajku.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Verdikt soudu: Zákrok policie proti mužům, kteří během návštěvy čínského prezidenta vylepili do oken vlajky Tibetu a Tchaj-wanu, byl nezákonný.

Článek

Policejní zásah proti dvěma mužům, kteří při návštěvě čínského prezidenta vyvěsili do oken své kanceláře tibetskou a tchajwanskou vlajku, byl nezákonný.

Případ Ladislava Pelcla a Martina Maloše, kteří v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze vyjádřili veřejně nesouhlas s čínskou politikou a vylepili do oken kanceláře dva archy papíru ve formátu A3 s vytištěnými vlajkami Tibetu a Tchaj-wanu, tak rozhodl pražský městský soud. Zatím není verdikt pravomocný, lze proti němu podat stížnost.

Policistům dal soud za pravdu pouze v tom, že mohli muže legitimovat. K příkazu, aby vlajky sejmuli, ani k zákazu nahrávání zákroku policie právo neměla. Policejní odbor vnitřní kontroly přitom předtím vyhodnotil zvolený postup zasahujících policistů jako legitimní.

Bezprostředně poté dorazili na místo dva policisté s tím, že Útvar rychlého nasazení vyhodnotil vyvěšení vlajek a pohyb lidí za okny jako riziko - prý proto, že za nimi nebylo možné kontrolovat prostor za okny.

Právník obou mužů však namítl, že stažené žaluzie v jiných oknech policii nevadily. Soudem zadaný znalecký posudek navíc potvrdil, že policie mohla situaci za vlajkami sledovat zvenčí pomocí speciální techniky, kterou měla k dispozici.

Pelcl a Maloš popsali zákrok tak, že policisté je nejdříve legitimovali a vlajky je prý přiměli sundat pod pohrůžkou předvedení na služebnu. Zakázali jim také policejní zákrok nahrávat.

Ladislav Pelcl zážitek s policisty popsal jako „návrat do atmosféry strachu, kdy policie není s námi, ale proti nám”.

Kvůli postupu při loňské třídenní návštěvě čínského prezidenta čelila policie kritice veřejnosti hned v několika případech. Jako chybný však vyhodnotila pouze zákrok v budově FAMU, kam rovněž policisté přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám.

Reklama

Doporučované