Hlavní obsah

Policie dopadla 18letého mladíka, podle ní se podílel na útoku v londýnském metru

Podívejte se na záběry z místa krátce po výbuchu bomby.

 

Reklama

V pátek nastražená bomba zranila v Londýně při nepovedeném výbuchu 29 lidí.

Článek

Britská policie zadržela osmnáctiletého mladíka, který se podle ní podílel na pátečním útoku v londýnském metru. Dopadla jej v Doveru, přístavu, který leží jihovýchodně od Londýna.

Podle policie jde o významný posun ve vyšetřování, v zemi ale dál platí nejvyšší stupeň ohrožení terorismem.

„Ačkoli nás těší dosažený pokrok, vyšetřování stále pokračuje a nejvyšší stupeň ohrožení zůstává,” uvedl v prohlášení koordinátor protidrogové policie Neil Basu, jehož cituje agentura Reuters. Policie podle něj nebude z taktických důvodů o podezřelém sdělovat žádné podrobnosti.

Po dalším možném pachateli či pachatelích stále pátrají stovky britských policistů. Do ulic metropole byli k ochraně bezpečnosti nasazeni vojáci, jejichž přítomnost má uvolnit policii ruce k zátahu na strůjce útoku.

Video: Podívejte se, jak to vypadalo ve stanici Parsons Green a okolí po výbuchu

Přímý přenos z Londýna po incidentu v metru.

Británie v pátek večer zvýšila ohrožení terorismem na nejvyšší stupeň, což znamená, že v zemi aktuálně hrozí teroristický útok. Premiérka Theresa Mayová zároveň oznámila, že na některých potenciálně rizikových místech nahradí policisty při ostraze vojáci.

Policie v prohlášení uvedla, že intenzivně „pronásleduje podezřelé”, z čehož plyne, že do útoku mohlo být podle policistů zapojeno více osob. Policisté podle listu The Guardian zřejmě našli stopu v záznamech z bezpečnostních kamer v metru a pátrají po člověku s igelitovou taškou ze supermarketu Lidl, v níž byla patrně umístěna bomba.

Útok byl spáchán v pátek ráno ve vlaku metra ve stanici Parsons Green, kde částečně explodovala podomácku vyrobená nálož. Trasa District Line byla opětovně otevřena v pátek večer, samotná stanice dnes nad ránem.

Reklama

Související témata:

Doporučované