Hlavní obsah

Policie dostala do rukou dokument, který jí povoluje trestně stíhat favorita voleb Babiše

Miniprofil favorita voleb Andreje Babiše. Co udělá, když v říjnu vyhraje, ale nikdo s ním do vlády nebude chtít?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Paradoxně vydáním Andreje Babiše k policejnímu stíhání se situace ve vrcholné politice zjednodušila. Jeho soupeři otevřeně říkají, že bude-li obviněn, do vlády s ním nepůjdou.

Článek

Policie obdržela sněmovní usnesení o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Agentuře ČTK to bez bližších podrobností řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Policie nyní může dělat další kroky k zahájení trestního stíhání obou poslanců, ke kterému dala Sněmovna souhlas před týdnem. Poslanců se podle policie týká kauza kolem dotací získaných na výstavbu farmy Čapí hnízdo.

Babiš s Faltýnkem stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím při středeční zhruba sedmihodinové debatě nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

Paradoxně vydáním Andreje Babiše k policejnímu stíhání se situace ve vrcholné politice zjednodušila. Některé strany - konkrétně ČSSD nebo KDU-ČSL - už řekly, že s hnutím ANO jsou schopny jít do vlády. Ovšem pro vstup do takové koalice mají podmínku - premiérem se musí stát někdo jiný než (případně) trestně stíhaný Andrej Babiš.

To je pro miliardáře nová situace. A má několik možností, jak se rozhodnout. První je - když nesmí do Strakovy akademie sám Babiš, odvede s sebou do opozice i celé své hnutí. Jenže to by se příliš snadno vzdal moci.

Dá tedy Andrej Babiš raději přednost účasti v exekutivě? Vyšle tudíž za sebe do čela vlády například Jaroslava Faltýnka či někoho jiného, jemuž bude o víkendech udělovat pokyny v průhonické Sokolovně?

Anebo třetí možnost - Babiš se nakonec naštve a na poslední chvíli se rozhodne kandidovat na prezidenta? Samozřejmě, dnes to zní nepravděpodobně, protože říká, že funkce na Hradě je příliš ceremoniální, nic pro něj.

Pusťte si video nahoře s miniprofilem Andreje Babiše a odpověďmi na tyto otázky.

Reklama

Doporučované