Hlavní obsah

Policie hledá svědky požáru kostela svatého Michala v Praze

Video ze zásahu hasičů.Video: HZS Praha

 

Reklama

Policie hledá svědky středečního požáru kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze. Zajímají ji například fotografie či videozáznamy.

Článek

„Pražští kriminalisté se touto cestou obracejí na veřejnost s žádostí o spolupráci,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. „V souvislosti se zjišťováním příčin požáru kostela sv. Michala v zahradě Kinských žádáme případné svědky, kteří se pohybovali v okolí kostela těsně před požárem a mají informace, fotky či videozáznamy, jež by výraznou měrou přispěly k objasnění příčin požáru, aby kontaktovali linku tísňového volání 158 nebo se osobně dostavili na kteroukoliv policejní služebnu a svým svědectvím přispěli k objasnění případu.“

Požár zasáhl spodní část dřevěného kostela i tři věže, šindelová střecha se částečně propadla a konstrukce prohořela na trámy. Škoda je předběžně vyčíslena na několik desítek milionů korun.

Další pohled na práci hasičů.Video: Hasiči Praha

Příčina požáru zatím nebyla určena, vyšetřovatelé ale už vyloučili technickou závadu. Ve čtvrtek byli na místě vyšetřovatelé hasičů i kriminalisté, požářiště prohledal i pes cvičený na vyhledávání akcelerantů hoření. „Výsledky se vyhodnocují. Ve hře je stále nedbalost i úmyslné založení,“ dodal Rybanský. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka ve čtvrtek uvedl, že podle vyšetřovatelů by požár mohl souviset s pohybem lidí bez domova.

Pravoslavný kostel svatého Michala, někdy nazývaný také jako karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929. Podle Kavky se protipožární předpisy vztahují na rok, kdy byl kostel postaven. „Ve chvíli, kdy není rekonstrukce, tak to takhle zůstává,“ dodal. Právě proto hasiči podle Kavky doporučují ochranu památek zrevidovat.

Památkově chráněný objekt ze 17. století do parku přenesli za první republiky, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Pražští radní rozhodli, že Praha vyhlásí na obnovu poničeného kostela veřejnou sbírku. Vyhlášení musí ještě potvrdit ministerstvo vnitra, poté město zveřejní číslo bankovního účtu, na němž bude možné přispět.

Reklama

Doporučované