Hlavní obsah

Policie jde po zakázce snů, kterou ušili bývalí politici z ANO obvinění z korupce

Kontrolní výbor zastupitelů Brna-středu bude zkoumat další podezřelou zakázku.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu zmapovali další ze zakázek na Brně-středu spadající do období Jiřího Švachuly, který je spolu s dalšími devíti lidmi obviněný z úplatkářských trestných činů.

Článek

Ta zakázka vzbudila bouřlivé debaty už v době projednávání před třemi lety. Radní Brna-středu se rozhodli pro plošnou pasportizaci obřího bytového fondu za 36 milionů korun.

Zasadili se o ni především bývalí politici ANO, tehdejší místostarosta Jiří Švachula a šéf odboru investic Petr Liškutin. Spolu s dalšími osmi lidmi už půl roku čelí obvinění z ovlivňování veřejných zakázek a hrozí jim až šestnáct let vězení. Podle policie byly problematické hlavně opravy bytových domů, skupina ovlivnila zakázky minimálně za 160 milionů korun.

Městská část spravuje přes tři sta domů a téměř 4 300 bytů. Podle zadání pasportizace měla vybraná firma zjistit podrobný technický stav budov a výměry bytů. Kvůli efektivnímu výběru nájemného i případným opravám. „Při projednávání zakázky se původně mluvilo o nějakých osmi milionech korun. Nakonec to bylo čtyřikrát víc. Ta částka je ohromující,“ uvedl bývalý šéf kontrolního výboru zastupitelstva Brna-středu Bohumil Straka.

Zakázku kontrolní výbor Brna-středu právě začíná přezkoumávat, podle informací Seznamu je také v hledáčku policie.

Reportéři Seznamu oslovili tři brněnské architekty, kteří mají s pasportizacemi zkušenosti. Kvůli profesním vztahům v Brně chtěli zůstat v anonymitě, redakce jejich jména zná. Shodli se, že zakázka je podezřelá kvůli ceně, délce projektu i způsobu zadání. „Je to zakázka snů. Ten obchod byl velmi štědře zaplacený,“ řekl jeden z oslovených architektů, který projekt konzultoval s dalšími kolegy.

Zakázku získal jediný architekt Michal Kristen. Jeho ateliér má nefungující webové stránky, podle obchodního rejstříku zaměstnává maximálně pět lidí. Architekti se podivují, jak mohl zakázku získat a uvažovat o zvládnutí za dva roky. „Na větším z domů by musel čtyřčlenný tým pracovat třeba měsíc. Je to práce pro stovky lidí. Nehledě na to, že by ateliér nestíhal další projekty,“ uvedl další architekt.

Kristen přitom jen pro část Brno-střed pracoval v tom období na dalších projektech za miliony korun, získal také zakázky od magistrátu. S reportéry mluvit nechtěl. „Nebaví mě to vysvětlovat. Nezlobte se, jsem na kontrolním dni,“ řekl a zavěsil telefon.

Už dříve pro MF Dnes uvedl, že na projekt najal 120 lidí a brigádníků. V jednom bytě se zdrželi dvě až tři hodiny. „Jednoduchými počty zjistíme, že jeden byt přišel v průměru na osm tisíc korun. Několik tisíc na hodinu berou nejlepší právníci,“ zdůraznil Straka.

Redakce u architektů zjišťovala i ceny pasportizací. „Jsou hodně specifické. Velký starý dům se může vyšplhat i na sto tisíc korun,“ řekl oslovený architekt. Nicméně Brno-střed v jednom případě platilo za budovu i půl milionu korun, domy často stály statisíce. „Při tak velké zakázce bych také očekával množstevní slevu,“ doplnil Straka.

Do pasportizace, i když ne tak podrobné, se letos pustili na Brně-severu. Mají tam druhý největší bytový fond v republice čítající přes pět tisíc bytů. „Dělá ji asi pětadvacet našich úředníků, nechceme do bytů pouštět cizí lidi. Celkově nás to vyjde asi na 700 tisíc,“ sdělil místostarosta městské části David Aleš (ANO). Projekt u sousedů komentovat nechtěl. „Nijak jsme se na něj neohlíželi,“ doplnil.

Kristen a jeho tým měli projekt zvládnout za dva roky. Kvůli prodlevám v zadávacím řízení nakonec začali až v listopadu 2016. Díky dodatkům nakonec na projektu dělali o půl roku déle. „Měl velké problémy se do bytů dostávat, a to i přesto, že nájemníky informovali předem vyvěšením výzvy, nechávali vzkazy, domlouvali se telefonicky. Rada městské části Brno-střed proto rozhodla, že nedodržení termínu není způsobeno na straně zhotovitele, a souhlasila s prodloužením,“ vysvětlila vedoucí Oddělení vnějších vztahů v Brně-středu Kateřina Dobešová.

Architekti se podivují i nad způsobem výběrového řízení, které se podobá i dalším podezřelým zakázkám v hledáčku policie. Administrovala je firma DEA, která je – jak už dříve zjistil Seznam – v likvidaci. V hodnotící komisi seděl její zástupce i Jiří Švachula.

O zakázku se ucházely tři firmy. Jejich nabídky bez DPH se lišily jen o statisíce. „U tak složité a specifické zakázky je to velmi podezřelé a vypadá to jako předem domluvené. V takovém případě také firma někdy nadsazuje cenu, protože počítá s tím, že zakázku nestihne v termínu, a chce tak zohlednit peníze na zaplacení sankcí pro zadavatele,“ popsal další oslovený architekt.

Jak už zaznělo, pokuty za průtahy firma neplatila.

Všechny zakázky z pozice starosty podepisoval Martin Landa zvolený za Žít Brno, odbor investic však měli na starosti Švachula s Liškutinem. V loňských volbách bývalý stavař Landa figuroval už na kandidátce hnutí ANO. „Samozřejmě by mě mrzelo, kdyby tak specifické období bylo poměřované touto kauzou. Neuvědomuji si, že bych něco zanedbal nebo podcenil. Policie mě ani nepředvolala k podání vysvětlení,“ řekl Landa.

Radnice pochybnosti o zakázce při policejním vyšetřování příliš komentovat nechce. „Dílo jsme převzali a nevykazuje zjevné vady. Budeme ale domy a byty podrobně kontrolovat. Je tam 5 let záruka, jakékoli chyby budeme řešit s dodavatelem,“ ujistila Dobešová.

Městská část také nechá zakázku prozkoumat u nezávislých odborníků, aby mohla zjistit případnou škodu.

Pasportizace měla také zjistit přesné výměry bytů i sklepů, a tedy to, jestli nájemníci neplatí moc, nebo málo. Třeba důchodce František Severin z Orlí ulice dává pětistovku měsíčně za zdevastovaný sklep. Už několikrát si na radnici marně stěžoval. „Prosíme nájemníky s výhradami, ať se přihlásí. Kontroly budou dlouhodobé a nemuselo by se na ně hned dostat,“ sdělila Dobešová.

Reklama

Doporučované