Hlavní obsah

Policie je na stopě nového případu. Svědek popsal, že politik ANO vzal úplatek tři miliony

Policie již tvrdí, že bývalý radní Brna-středu vzal na úplatcích téměř 8,8 milionu.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Státní zástupce popsal detaily nového příběhu během vazebního zasedání s bývalým radním Brna-středu Jiřím Švachulou.

Článek

Vyšetřování korupční aféry na radnici v Brně-středu se rozrůstá. Detektivové prověřují, jestli hlavní postava případu – bývalý radní za ANO Jiří Švachula – převzal další úplatek.

Dosud policisté tvrdili, že Švachula získal úplatky ve výši téměř 8,8 milionu korun. Jeden ze svědků při výslechu na policii však popsal, že vzal další tři miliony.

Nové zjištění popsal státní zástupce Radek Mezlík během jednání, kdy se řešilo, zda se Švachula dostane z vazby. V dokumentu, který Seznam získal, žalobce zdůvodňoval, proč by měl ještě zůstat za mřížemi.

„V dohledné době bude třeba prověřit skutečnost uvedenou svědkem o přijetí dalšího úplatku ve výši 3 milionů korun obviněným, včetně vyvedení finančních prostředků z Magistrátu města Brna a údajného neprovedení díla v celkové sjednané částce cca 3,2 milionu korun a inkasování těchto finančních prostředků konkrétními osobami,“ napsal Mezlík.

Doplnil také, že kvůli tomu bude předvolávat k výslechu nové svědky, aby tuto verzi případu potvrdili.

Advokát Hála vysvětlil, proč nepustili jeho klienta z vazby. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Z vazby se Švachula nedostal také proto, že podle tvrzení policistů plánoval odcestovat do Švýcarska, když by se na trestnou činnost přišlo. To Švachula ale během vazebního zasedání odmítl.

„Nikdy jsem neplánoval odcestovat trvale mimo své bydliště, úřední záznam týkající se útěku do Švýcarska je vylhaný a účelový,“ řekl Švachula.

Prohlásil také, že mu policisté a žalobci nabízeli, že když s nimi bude spolupracovat, nemusel by skončit ve vazbě, a mohl by se tak stýkat se svým synem.

„K obsahu usnesení o zahájení trestního stíhání se chci vyjádřit komplexně v pozdějším stadiu trestního řízení,” doplnil Švachula s tím, že policie případ prověřovala dva roky, aniž by po něm během této doby chtěla jakékoli vyjádření.

Do vazby se bývalý politik ANO dostal rovněž proto, že dostatečně nevysvětlil své majetkové poměry. Dříve u soudu prohlásil, že „neví, kam se peníze rozkutálely“.

Teď před soudem řekl, že do zatčení bral 75 tisíc čistého. Vlastní auto a několik nemovitostí. Z prodeje solární elektrárny mu na účtu zůstalo 13 milionů. Investoval do rekonstrukce bytu. Platí mimo jiné také desetitisíce korun měsíčně jako výživné své rodiny.

Podle soudce Davida Otevřela nyní hrozí Švachulovi trest od 10,5 do 16 let vězení. I z toho důvodu ho z vazby nepustil. „Je evidentní, že celková – s ohledem na obsah dalších provedených výslechů posílená – intenzita vazebních důvodů v současné době stále opodstatňuje omezení osobní svobody obviněného,“ vysvětlil Otevřel.

Soud v uplynulém týdnu nechal ve vazbě také další obviněné Petra Kaláška a Pavla Ovčarčina. Naopak bývalý místostarosta v Brně-Ivanovicích Petr Liškutin (za hnutí ANO) se dostal na svobodu.

Reklama

Doporučované