Hlavní obsah

Policie kontroluje totožnost podle barvy pleti. Francii proto hrozí žaloba

Foto: Profimedia.cz

Za častější kontroly arabského a černošského obyvatelstva kritizují Francii i mezinárodní lidskoprávní organizace.

Reklama

Když nemáte bílou barvu pleti, kontrolují vás mnohem častěji, přiznal v minulosti i francouzský prezident Emmanuel Macron. O budoucnosti policie proto zahájil v pondělí veřejnou debatu.

Článek

Šest neziskových organizací dnes společně vyzvalo francouzský stát, aby policie přestala používat „diskriminační kontroly identity“ na základě vzhledu osob. Pokud se tak nestane, využijí tyto organizace možnosti hromadné žaloby na stát. Podle AFP je to poprvé, kdy právo dané francouzskou ústavou využívají nevládní organizace zabývající se lidskými právy.

„Je to právnická výzva, ale stejně tak politický nátlak,“ píše list Le Monde. Proceduru proti státu obvykle k ochraně svých práv využívají spotřebitelé. V roce 2016 se ve Francii tato možnost rozšířila na jakoukoli skupinu osob, které mají pocit, že jsou obětí bezpráví. Společně se pak prostřednictvím asociace, jež v dané oblasti působí, mohou obrátit na stát a žádat nápravu. V tomto případě právo využily neziskové organizace, včetně francouzské Amnesty International a Human Rights Watch.

Vztah mezi policií a veřejností je ve Francii v posledních měsících značně problematický. Přispěl k tomu například případ z loňského listopadu, kdy policisté napadali hudebního producenta černé pleti, který neměl na obličeji roušku. V pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil o budoucnosti policie odbornou debatu, která má trvat několik měsíců a vyústit v reformu bezpečnostního sboru.

„Když máte barvu pleti, která není bílá, kontrolují vás mnohem častěji. (…) Jste identifikováni jako problémový faktor a to je neúnosné,“ přiznal již dříve Macron podle agentury AFP.

Organizace ve výzvě žádají změnu trestního řádu, která by „jednoznačně zakázala diskriminaci při kontrolách identity, zavedení funkčního a nezávislého mechanismu stížností“ nebo nutnost „prokázat, proč je daná osoba kontrolována“. Oznámení směřuje přímo na premiéra Jeana Castexe a ministra vnitra Géralda Darmanina. Na reakci mají čtyři měsíce, pak bude následovat žaloba.

V oznámení o 350 stránkách jsou svědectví obětí těchto praktik z devíti francouzských měst, ale také citace policistů, kteří hovoří o nesmyslnosti takového počínání.

Reklama

Doporučované