Hlavní obsah

Policie kupuje nového harleye. Prý na tajné akce

Foto: Shutterstock.com

Legenda mezi motocykly míří do služeb české policie.

Reklama

Motocykl legendární značky bude stát několik set tisíc. Policie nechce říct, kdo na něm bude jezdit.

Článek

Koncem října se mezi zakázkami policejního prezidia objevila jedna, která zaujme na první pohled: policie hledá dodavatele motocyklu - a to přímo ikonické značky Harley-Davidson.

Ze zveřejněných dokumentů není jasné, kolik chce policie za motorku utratit. Lze ale vyčíst, že má jít o stroj řady Crusier, jehož cena se podle webových stránek značky pohybuje (záleží na konkrétním modelu) zhruba od 290 tisíc do půl milionu.

A není zřejmé, jaká policejní složka tuhle motorku dostane.

„Policie průběžně obměňuje svůj majetek ve všech sektorech a nákupy (či obměna) na první pohled nestandardního vybavení je součástí tohoto procesu. Téměř vždy se jedná o vybavení, které používají specializované útvary zejména pro operativně pátrací činnost,“ řekl bez bližších podrobností mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Z policejního jazyka se dá „operativně pátrací činnost“ přeložit jako práce detektivů v terénu. Například když se policisté pohybují mezi svými informátory. Nebo třeba i nasazení utajeného policisty mezi zločineckou skupinu.

Pokud by ale chtěli policisté proniknout například mezi pachatele-harleyáře, pak je otázka, jestli je taktické vypisovat veřejnou zakázku - takovou, jejíž parametry jsou běžně dostupné na webu. A každý - včetně pachatelů, o něž se policie zajímá - může zjistit, že policisté mají ve svém motoparku i značku Harley-Davidson.

Každopádně model, který požaduje policie, má mít podle zadávací dokumentace k zakázce mimo jiné šedou barvu, šestistupňovou převodovku, tempomat nebo vyhřívané rukojeti.

Na otázku, proč má mít motocykl právě takovou výbavu a kolik harleyů už dnes policie používá, mluvčí prezidia Moravčík neodpověděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované