Hlavní obsah

Policie chce kvůli korupci obžalovat Martina Půtu, superstar mezi hejtmany

Rozhovor Jindřicha Šídla s Martinem Půtou: Co říkal hejtman o svém stíhání na konci roku 2016?Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Při loňských volbách dosáhl ve svém kraji na vůbec nejvýraznější vítězství ze všech stranických lídrů v celé zemi: Jeho výsledku 32,35 procenta se nikdo další ani nepřiblížil. A to přesto, že jej policie už téměř tři roky vyšetřuje.

Článek

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu ukončili po téměř třech letech vyšetřování údajné korupce kolem libereckého hejtmana Martina Půty (STAN).

Podle středečního Práva předali spis státnímu zástupci s návrhem obžalovat Půtu a dalších 12 lidí a také čtyři firmy. „Hejtmana viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení," uvedl list.

Pětačtyřicetiletý Půta byl v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Obvinění kvůli údajnému úplatku 800 tisíc korun hejtmanovi policie sdělila, ačkoliv není k dispozici konkrétní důkaz, že by Půta peníze skutečně vzal.

Půta od začátku obvinění odmítá a neúspěšně proti němu podal stížnost. Kvůli vyšetřování odstoupil z čela hnutí Starostové a nezávislí (STAN), v čele kraje ale zůstal. Na podzim 2016 si ověřil, že o důvěru voličů nepřišel - během krajských voleb mu lidé odevzdali ještě o 10 procentních bodů víc než v roce 2012.

„Voliči si mohli vybrat, zdali presumpci viny chtějí, nebo nechtějí ctít,” reagoval před dvěma měsíci v rozhovoru pro Seznam na otázku, proč z politiky aspoň dočasně neodešel jako řada jiných obviněných politiků v minulosti. „Nicméně se přiznám, že jsem možná trochu naivně před dvěma lety doufal, že ještě do krajských voleb se situace vyřeší a já budu mít možnost se buď obhájit u soudu, nebo že stíhání skončí právě pro nedostatek důkazů.”

O co v kauze jde a jak ji politik vnímá, si můžete pustit ve videu v úvodu tohoto článku.

Reklama

Doporučované