Hlavní obsah

Policie má plán, jak hlídat Zemanovu volební místnost. Připouští i kontrolu dokladů

Policie rozmístí u volební místnosti hlídky, kvůli prezidentově bezpečnosti možná budou kontrolovat i doklady voličů.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Policie připouští, že zajištění bezpečnosti prezidenta při hlasování se bez kontroly minimálně některých příchozích neobejde.

Článek

Poté, co před dvěma týdny narušila ve volební místnosti na pražském sídlišti Lužiny hlasování prezidenta ukrajinská aktivistka, policie intenzivně řeší, jak ve druhém kole volby zajistit hlavě státu klid a bezpečnost.

V prostorách Základní školy Brdičkova skočila v prvním kole volby před Miloše Zemana polonahá žena. Ochranka ji ihned zpacifikovala, ale prezident musel několik minut na volební akt počkat.

Video: Prezidenta ve volební místnosti zaskočila polonahá žena

Asi nejznámější okamžik prvního kola přímé volby. Ochranka zadržela ženu, která skočila před prezidenta.

Policie oficiálně říká, že pro druhé kolo zásadní bezpečnostní opatření dělat nebude, avšak na druhou stranu připouští, že bez kontroly minimálně některých příchozích se to neobejde.

Podle zjištění Seznamu už má také přesně naplánováno, kde budou stát její hlídky. Rozmístí je na veškeré přístupové cesty ke škole, kde je volební místnost Zemanova volebního okrsku.

Protože ochranka přiveze Miloše Zemana až ke vchodu do budovy autem, nejrizikovější místa z pohledu ochrany prezidenta zůstanou až uvnitř budovy. Konkrétně jde o chodbu vedoucí od vchodu do budovy k volební místnosti a o samotnou volební místnost.

Policie má s ochranou prezidenta několik problémů. Jednak nemůže volební místnost zcela uzavřít, protože tím by mařila průběh voleb. A za druhé musí nechat volný průchod kolem Zemanovy volební místnosti, protože kolem ní budou chodit k volbám voliči z jiných volebních okrsků.

Mimochodem - místnost, kde Miloš Zeman volí, je jediná v přízemí budovy, ostatní volební místnosti jsou v patře.

Policie bude podle vyjádření policejního prezidia vytipovávat rizikové osoby a ty bude případně kontrolovat. Podrobnosti k opatřením v okolí prezidenta ale uvádět nechce.

Reklama

Doporučované