Hlavní obsah

Policie na jihu Čech zadržela dva muže při kopání vltavínů

Ilustrační foto.

Reklama

Policie zadržela na Českobudějovicku dva muže ve věku 23 a 24 let, kteří podle ní nelegálně těží vltavíny. Policisté je zajistili při akci poblíž obce Nesmeň.

Článek

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner řekl, že k vyhledávání lidí, kteří vltavíny nelegálně těží, používají policisté novou metodu, při níž jim pomáhají i pátrací psi. „Kopáče je totiž potřeba přistihnout při nelegální činnosti, to je přímo při kopání v jámě. Pokud je varován, zmizí a ukryje se v lese,“ uvedl Matzner.

Podle něj hledači vltavínů v poslední době využívali i další lidi, kteří monitorovali terén v okolí nelegální těžby. Díky tomu měli kopáči často informace o tom, že se blíží policie, a z místa stačili utéct. „Policisté sestavili týmy a s pomocí vyhledávací techniky zvolili méně nápadnou strategii, bez policejních vozů, majáčků,“ uvedl Matzner.

V Jihočeském kraji je řada míst, na nichž se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, kromě jiného ničí cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. Případy pak mohou skončit u soudu.

Reklama

Doporučované