Hlavní obsah

Policie nechce velké demonstrace. Stát přitom ví, že zakázat to nejde

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Loňská demonstrace Milionu chvilek na Staroměstském náměstí.

Reklama

Ministerstvo vnitra v dubnu uvedlo, že ústavní právo na shromažďování nelze omezit. Ministerstvo zdravotnictví ale v pondělí zveřejnilo opatření, které říká něco jiného.

Článek

Tisíce lidí se příští týden chystají protestovat proti vládě. Policie ale organizátory varuje, že podle opatření Ministerstva zdravotnictví může pohromadě demonstrovat pouze 500 lidí (dle rozvolněných počtů lidí na akcích od pondělí 8. 6.). A to přesto, že podle Ministerstva vnitra i odborníků takové omezení odporuje Ústavě. Milion chvilek proto hledá řešení, jak vyhovět zákonu a protest pro 5000 lidí uspořádat.

Milion chvilek ohlásil shromáždění 5000 lidí a podobný počet také svoji účast avizuje na sociálních sítích. Organizátory ale zneklidnil dokument, který v pondělí zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách.

„Ministerstvo zdravotnictví… zakazuje… divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění… s účastí přesahující ve stejný čas 300 osob,“ píše se v opatření Ministerstva zdravotnictví s platností od 26. května, které ale resort zveřejnil až tento týden.

Výjimku mají schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona. Zda se tato výjimka vztahuje i na demonstrace, ale resort neuvádí.

Policisté si každopádně vládní opatření vyložili jednoznačně tak, že je nutné se při demonstracích vejít do limitu 300 lidí, následně 500 lidí od 8. 6. Že bude policie toto omezení vymáhat, ukázala úterní demonstrace před Pražským hradem.

Na Hradčanském náměstí se sešly necelé tři stovky lidí, aby vyjádřily nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana a vlády Andreje Babiše. Raye Baseleyho z pořádajícího spolku Masaryk už před zahájením protestu kontaktoval major Jaroslav Kolář z pražské policie s tím, že shromáždění nesmí přesáhnout počet 300 osob. Pokud přijde víc lidí, dojde k přestupku zákona kvůli mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví a policie zahájí správní řízení, sdělil policista organizátorům. Po ukončení akce potom policie organizátory informovala, že limit 300 lidí překročen nebyl, a ke správnímu řízení proto nedojde.

„Je to dané omezujícím opatřením Ministerstva zdravotnictví, případně usnesením vlády, která přijala toto rozhodnutí,“ řekl redakci Kolář.

Policejní mluvčí redakci potvrdila, že policie vychází z rozhodnutí vlády.

„Policisté zcela standardně spolupracují s organizátory těchto akcí a snaží se jim poradit a pomoci se zajištěním a organizací tak, aby byla v souladu se všemi platnými zákony. Stejně je tomu i v tomto případě, kdy organizátora policisté informují o aktuálních omezeních v počtu účastníků, které vyplývají z platných nařízení vlády,“ uvedla mluvčí Eva Kropáčková.

„Demonstrovat je možné bez omezení”

Ministerstvo vnitra (MVČR) přitom už před více než měsícem veřejně informovalo, že současná opatření kvůli šíření nemoci covid-19 nemohou omezit ústavní právo na shromažďování a svobodu projevu. Resort 27. dubna zveřejnil text, ve kterém pečlivě a srozumitelně vysvětluje, proč klidně může demonstrovat víc než 300, 500 nebo i 5000 lidí.

„Usnesení vlády ze dne 23. dubna 2020 č. 452 o přijetí krizového opatření k omezení práva pokojně se shromažďovat a práva na svobodu pohybu a pobytu (‚krizové opatření vlády‘) již žádný zákaz volného pohybu a pobytu na veřejně dostupných místech neobsahuje,“ píše na stránkách MVČR Lubomír Janků z odboru bezpečnostní politiky MVČR.

„Za současné právní úpravy a účinnosti krizového opatření vlády je tedy možné konat veřejná shromáždění podle shromažďovacího zákona bez toho, aniž by byl jakkoli omezován počet účastníků takového shromáždění,“ uvádí vnitro.

K pražské policii se ale toto veřejně přístupné stanovisko zřejmě nedostalo.

„Nevím, kdo tohle stanovisko psal. Omezující opatření jsou zřejmá, platná, takže se jich za policii samozřejmě držíme,“ říká policista Kolář.

Zcela jasno ale nemají organizátoři demonstrací, kteří narozdíl od policie výklad Ministerstva vnitra znají.

„Upřímně mi přišlo, že nikdo neví, čím se má řídit. Jestli má poslouchat ministra zdravotnictví nebo Ministerstvo vnitra,“ říká organizátor úterní demonstrace Baseley.

Jediným omezením, které vnitro pro demonstrace připouští, je povinnost zakrýt si ústa a nos a dodržovat dvoumetrové odstupy od jednotlivých až desetičlenných skupinek. Resort přímo uvádí, že použití roušek v tomto případě není v rozporu se zákonem, který jinak zakrytí obličeje na demonstracích zakazuje. Pokud nebudou demonstranti pravidla o odstupu skupinek a nošení roušek dodržovat, může policie shromáždění rozpustit.

Stejně jako MVČR se vyjádřil i ústavní právník Jan Wintr. Omezení počtu demonstrantů podle něj odporuje Listině základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky.

„Myslím, že v situaci, v níž jsme, je to nepřiměřené omezení shromažďovacího práva garantovaného Listinou (základních práv a svobod). Základní práva lze omezovat jen za nouzového stavu a tady patrně existují i mírnější prostředky, jak docílit toho zájmu na ochranu zdraví, jako jsou roušky, rozestupy atd.,“ uvedl Wintr ve vysílání Českého rozhlasu.

Milion demonstrací pro demokracii

Organizátoři chystaného protestu Milionu chvilek teď přemýšlí, jak vyhovět zákonům a demonstraci přesto uspořádat.

„Vždycky jsme dbali na to, aby demonstrace probíhaly podle všech zákonů a bezpečnostních pravidel. Je to pro nás úplně nová situace,“ řekl redakci Damián Koch, jeden z organizátorů chystané demonstrace Milionu chvilek. „Teď zkoumáme právní řád a chystáme opatření, abychom vyhověli zákonu.“ Konkrétní postup chtějí organizátoři zveřejnit v pátek.

Kromě policie spolupracují na přípravě shromáždění také s Magistrátem hlavního města Prahy. Z komunikace s oběma institucemi vyplývá, že by se měli držet v hranicích 500 lidí. Na sociálních sítích se mezitím lidé navzájem ujišťují, že nehodlají limit 500 účastníků dodržet.

Aktuální vyjádření Ministerstva vnitra k případnému omezení počtu demonstrací redakce shání. Dá se přitom očekávat, že příští týden shromáždění na Staroměstském náměstí mnohonásobně překročí počet 500 lidí. Přesně před rokem ostatně Milion chvilek přivedl na Václavské náměstí více než 100 000 nespokojených občanů.

Reklama

Doporučované