Hlavní obsah

Policie neumí vysvětlit, proč dosud nevyslechla Babiše juniora kvůli Čapím hnízdu a Krymu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman: Podezření na únos premiérova syna se musí znovu prověřit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Detektivové se musí spolehnout na pomoc policistů ve Švýcarsku. Vyšetřování se tím protáhne o několik měsíců. Proč se ale tak nestalo již dávno, policisté nesdělili.

Článek

Už déle než rok je syn premiéra Andreje Babiše (ANO) stíhaný kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Přesto ho policisté ještě ani nevyslechli – nevěděli přesně, kde ho najít. Teď už díky Seznamu mají stopu – žije ve Švýcarsku, v bytovém domě se svou matkou.

A po odvysílání pořadu Zvláštní vyšetřování mají detektivové další důvod s Andrejem Babišem mladším mluvit: Reportérům Seznamu ve své odpovědi naznačil, že v kauze údajně zneužité evropské dotace byl jen bílým koněm. A že ho pak kvůli policejnímu vyšetřování drželi lidé navázaní na Babiše-premiéra na okupovaném poloostrově Krymu.

Jenže rozpovídat Andreje Babiše juniora do oficiálního protokolu bude extrémně těžké. A možná se to z mnoha důvodů vůbec nepodaří – včetně odpovědi na otázku, jestli byl Babišův syn na Krymu „uklizený“ kvůli policejnímu vyšetřování.

Ve hře je mezinárodní zatykač

Předně: Babiš mladší se stáhl do Švýcarska, jehož má také občanství. Kriminalisté si tam nemohou jen tak odletět na výslech. Aby bylo vše podle zákonů, v podobných případech musí české státní zastupitelství požádat švýcarskou stranu o takzvanou mezinárodní pomoc.

To zjednodušeně znamená, že policisté sepíší otázky, které mají Babišovi mladšímu kolegové ve Švýcarsku položit. Nebo mohou i požádat, aby se mohl český policista výslechu zúčastnit. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ řekl Babiš junior reportérům Seznamu. Což je věta, která by nabourala premiérovu verzi, že rekreační a kongresový areál na Benešovsku byl projektem jeho dětí – nikoli jeho impéria Agrofert.

Podstata obvinění totiž zní, že podnikatel Babiš v roce 2008 napsal na papíře farmu na děti, aby získal 50milionovou dotaci určenou pro malé a střední firmy. Protože pod hlavičkou bohatého Agrofertu by na příspevěk z Evropské unie neměl nárok.

A je otázka, jestli Babiš mladší i před policisty potvrdí, že jen dokumenty o Čapím hnízdu podepisoval, reálně ale nic nepodnikal. Už jen proto, že je sám mezi obviněnými – to znamená ohrožený sazbou až osm let vězení. Nadto se s policisty vůbec nemusí bavit: jednoduše smí odmítnout vypovídat.

Na druhou stranu – kdyby se očividně výpovědi vyhýbal nebo se dál skrýval, česká strana by mohla požádat o vydání mezinárodního zatykače.

Potrvá to měsíce

Každopádně jít cestou právní pomoci znamená, že se vyšetřování kauzy zase o něco prodlouží. „Než se žádost napíše, předloží a než druhá strana ty úkony provede, tak to trvá většinou několik měsíců,“ říká ze své praxe bývalého vrchního státního zástupce Stanislav Mečl, dnes advokát. Samozřejmě – nejjednodušší by pro českou policii bylo, aby Babišův syn sám přijel do Česka a tady vypovídal.

Proč se doteď nepodařilo Babiše vyslechnout, pražští policisté nevysvětlili. „Tento úkon je s ohledem na aktuální místo pobytu obviněného komplikovaný. Policie nemůže provádět úkony trestního řízení na území cizího státu a v dané věci se švýcarskými kolegy prostřednictvím Interpolu intenzivně komunikovala a komunikuje,“ uvedla v úterý v prohlášení policejní mluvčí Andrea Zoulová.

„Probíhala intenzivní komunikace se švýcarskou policií, policie věděla, kde se dotyčný nachází, a činila veškeré kroky, aby bylo možné posoudit psychický stav tohoto obviněného,“ obhajoval postup policie ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Psychiatr musí do Švýcarska

„On mi řekl na Ukrajině: Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený,“ řekl Babiš mladší reportérům Seznamu. Autorem výroku myslí Petra Protopopova, zaměstnance Agrofertu, jehož manželka-psychiatrička navíc Babišovi mladšímu vyhotovila dobrozdání, že kvůli psychické nemoci nemůže k výslechu. „On zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ dodal Babiš junior, který o pobytu mluvil v uvozovkách jako o prázdninách.

To je další díl případu, který ve středu policisté slíbili znovu otevřít. Babiš junior je už dříve z Krymu e-mailem oslovil s žádostí o pomoc a detektivové se tím zabývali jako podezřením z únosu. Nic trestného nezjistili. Teď budou i na popud nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana znovu pátrat, jestli Babiš mladší byl na Krymu dobrovolně, či nikoli.

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, která přinesla průlom v kauze Čapí hnízdo:

Zvláštní vyšetřování.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Babiš mladší by totéž musel zopakovat i do oficiálního protokolu, pokud se ho tedy kriminalistům podaří vyslechnout. Kriminalisté také potřebují zjistit, jak na tom Babiš junior ve skutečnost zdravotně je. Jestli je vůbec schopný výslechu. „Vyšetřovatel v rámci probíhajících úkonů trestního řízení v kauze Čapí hnízdo přibral již před několika měsíci soudního znalce, který by měl zhodnotit psychický stav jednoho z obviněných,“ řekla policejní mluvčí Zoulová.

Tím se ale celý postup komplikuje, protože je potřeba Babiše mladšího – zopakujme, že švýcarského občana – v jeho vlasti nejen vyslechnout, ale nechat ho i vyšetřit lékařem. Stejně jako výslech i znalecké zkoumání může odmítnout. „Nepamatuji si, že bychom někdy řešili podobný případ. Tedy že bychom posílali znalce do zahraničí za tamním občanem,“ marně loví v paměti Mečl, někdejší vrchní státní zástupce. Opět by to patrně znamenalo několikaměsíční prodloužení vyšetřování, které mělo podle některých informací skončit zřejmě do konce roku.

Premiér Babiš ve středu reagoval, že syna rozhodně nikdo neunesl. Kdyby se prokázal opak, tedy že o nedobrovolném vycestování věděl a že se odehrálo kvůli synově výpovědi o Čapím hnízdu, mohli by státní zástupci v krajním případě požadovat pro Babiše staršího i vazbu: kvůli ovlivňování nevyslechnutého spoluobviněného.

Reklama

Související témata:

Doporučované