Hlavní obsah

Policie nově zkoumá, zda peníze na sport nešly projektům, za nimiž jsou politici ANO

„Budu muset dát Agrotecu.” Na odposlechu zní, jaké projekty mají dostat dotaci.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Detektivové si pozvali k výslechu bývalou ministryni školství Kateřinu Valachovou. Ta musela říct, zda úřad nešel na ruku projektům blízkým hnutí ANO.

Článek

V případu rozdělování státních dotací na sport, ve kterém byli obviněni sportovní bossové Miroslav Pelta a Miroslav Jansta, prověřují policisté nové okolnosti.

Snaží se rozklíčovat, zda Ministerstvo školství nešlo na ruku projektům navázaným na hnutí ANO. Pelta a bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová spolu totiž podle policejních odposlechů řešili, kdo peníze dostane.

Policisté si nahráli, jak se baví o dotacích pro Pardubice nebo Jeseník, kde jsou dnes v čele politici z hnutí ANO. Kratochvílová pak doslova uvádí, že bude muset dát také Agrotecu. „To je jediná věc, co chtěla Katka,“ dodala Kratochvílová při rozhovoru s Peltou.

Pardubice letos získaly na stavbu bazénu dotaci 20 milionů. Kvůli vyšetřování dotační aféry ale o peníze zatím přišly. TJ Agrotec Hustopeče sponzoruje firma z koncernu Agrofert – tedy společnost, kterou do února vlastnil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Letos od ministerstva získala TJ Agrotec neinvestiční dotaci necelých 400 tisíc korun.

„Generální ředitel společnosti Agrotec pan Martin Rada pana Peltu nikdy osobně neviděl, nikdy s ním o ničem nejednal a o nic ho nežádal,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Na přidělení peněz pro zmíněné projekty se policisté ptali při výslechu bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové. Policisté se domnívali, že onou „Katkou“, o které Pelta a Kratochvílová mluvili, je právě ona. Valachová pro Seznam Zprávy uvedla, že dotaci pro TJ Agrotec nepožadovala.

Třeba o Jeseníku se pak Valachová dozvěděla, až když ji informovali, že dotaci nedostal kvůli formálním nedostatkům. Jeseník přitom loni peníze na víceúčelovou sportovní halu od Ministerstva školství získal, nestačil je ale včas vyčerpat a tak je vrátil zpět. Letos ale už ministerstvo řeklo, že mu peníze ze zmíněných důvodů nedá.

„Tato skutečnost nás velmi překvapila, neboť formálně totožnou žádost jsme podali v loňském roce a byla bez jakékoli připomínky Ministerstvem školstvím projednána a schválena,“ řekl starosta Jeseníka Adam Kalous (ANO).

V hnutí ANO má oblast sportu na starosti poslanec Jiří Holeček. Ten si myslí, že pokud některý z poslanců za zmíněné projekty lobboval, byla to pouze jeho osobní angažovanost.

Zda někdo z ANO na přidělení dotací tlačil, nevěděl Holeček ani šéf poslanců Jaroslav Faltýnek nebo další poslanec Jan Volný. Všichni zároveň shodně řekli, že oni sami za tyto projekty nelobbovali.

Reklama

Doporučované