Hlavní obsah

Policie obvinila tři lidi v případu chlapce, který po operaci mandlí upadl do kómatu

Foto: ČTK

Pardubická nemocnice.

Reklama

aktualizováno •

Případ se stal v Pardubické nemocnici před dvěma lety.

Článek

Policie obvinila pardubickou nemocnici a tři zdravotníky v případu chlapce, který v roce 2017 podstoupil v pardubické nemocnici operaci mandlí a po komplikacích upadl do takzvaného bdělého kómatu.

Informaci České televize potvrdila ČTK mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová s tím, že jako právnická osoba byla obviněna společnost Nemocnice Pardubického kraje. Mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková ČTK řekla, že královéhradecká policie se případem začala zabývat po rozhodnutí dozorujícího státního zástupce.

Ježková důvody nesdělila. Podle informací ČTK chlapcův otec pracoval u policie v Pardubickém kraji. Podle České televize jsou obviněné dvě zdravotní sestry a lékařka, která už ale v nemocnici nepracuje.

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec čtyři dny po operaci mandlí začal silně krvácet a následně upadl do bdělého kómatu. Rodina podala na nemocnici několik žalob, domáhá se 22 milionů korun. V červnu letošního roku nabídla nemocnice rodině šest milionů jako zálohu na péči, byla již vyplacena.

Celkovou výši odškodnění nemocnice vyčíslila na 15,5 milionu. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči. Nemocnice pokračuje s rodinou v jednáních o mimosoudním vyrovnání.

Česká televize uvedla před několika měsíci dokument z cyklu Infiltrace, který na záznamech kamery ukázal tehdejší zmatky při záchraně krvácejícího chlapce na chodbě ambulance ORL. Po odvysílání dokumentu rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Roman Michálek, který daný den sloužil jako lékař ORL. Jeho postavení mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Doporučované