Hlavní obsah

Mezi obviněnými v Lánech je ředitel, kterého si přivedli prezidentovi klíčoví muži

Reportér Seznamu o případu Lesní správy Lány.

 

Reklama

Mezi zadrženými byl také ředitel lánské lesní správy Miloš Balák.

Článek

Policie obvinila dva z trojice lidí zadržených v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány. Třetí zadržený byl propuštěn, řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Lánská lesní správa je příspěvkovou organizací kanceláře prezidenta.

„Dvě osoby z oněch tří zadržených byly obviněny, třetí osoba byla propuštěna ze zadržení," řekla Bradáčová. Obviněná dvojice podle Bradáčové čelí stíhání za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, vyšetřování se týká tendrů Lesní správy Lány. Mezi zadrženými byl také ředitel lánské lesní správy Miloš Balák. Zda byl také obviněn, není jasné.

Video: Policie zadržela dva lidi kvůli zakázkám Lesní správy Lány:

Policie zadržela dva lidi kvůli zakázkám Lesní správy Lány.Video: Josef Mačí

Policie ve středu v souvislosti s případem prováděla domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Vyšetřovatelé pracovali mimo jiné v budově Lesní správy Lány.

Lesní správa Lány v posledních měsících podepsala smlouvu na několik menších zakázek. Vyčnívají z ní však dvě soutěže z posledních měsíců na opravu svahu u vodní nádrže Klíčava. První, která se díky trojici dodatků vyšplhala z 68 milionů korun bez DPH až na částku 81 milionů korun, vyhrála firma Energie - stavební a báňská, druhou teprve před několika týdny Lesní správa Lány podepsala s firmami Syner a Energie – stavební a báňská. Smlouva byla na více než 191 milionů korun bez DPH.

Jestli policie přímo zasahovala ve firmách, není jasné. Když se Seznam dovolal do Energie - stavební a báňská, odmítli se s ním zástupci firmy na toto téma bavit.

Výhrady k hospodaření Lesní správy Lány měl v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších. Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované