Hlavní obsah

Policie obvinila muže, kvůli němuž zatkli ve Švýcarsku europoslance Ransdorfa

Muž, který napálil Ransdorfa, dluží miliardy. Reportáž z loňského srpna.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Zlom v kauze údajného pohádkového dědictví, které přivodilo problémy i bývalému europoslanci Miloslavu Ransdorfovi, přinesly švýcarské úřady.

Článek

Berounští policisté v těchto dnech obvinili Vladimíra Huňka – muže, kvůli kterému před třemi roky zatkli ve Švýcarsku bývalého komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa.

Huňka viní z toho, že se pokusil o podvod. Jelikož podle vyšetřovatelů mohl způsobit velkou škodu, hrozí mu nyní trest od dvou do osmi let vězení.

„Policejním orgánem bylo rozhodnuto o zahájení trestního stíhání jedné osoby pro zločin podvodu ve stádiu pokusu,“ potvrdil Seznamu berounský okresní státní zástupce Jan Juřica.

Jelikož je vyšetřování na počátku, nechtěl žalobce k případu uvést další detaily. Případ však souvisí s údajným dědictvím, o kterém Huněk říká, že ho má ve Švýcarsku a že se k němu nemůže dostat. Proto přesvědčuje různé lidi, aby mu pomohli. Mezi takové případy patřil svého času zmíněný europoslanec Ransdorf, který nedlouho poté, co se vrátil ze zmíněné mise ve Švýcarsku, zemřel.

Zlom v této kauze nastal poté, co čeští policisté po řadě měsíců dostali odpověď od úřadů ve Švýcarsku a v Rakousku. U nich vyšetřovatelé zjišťovali, zda tam Vladimír Huněk nějaké účty má a také jestli, jak tvrdí, zdědil peníze po své tetě.

Komu podepsal muž z kauzy Ransdorf směnky za miliardy?Video: Radek Nohl

Co vyšetřovatelé do Čech napsali, nechtěla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková Seznamu sdělit. Dokumenty však pomohly detektivům případ posunout až do fáze obvinění z podvodu.

Seznam se pokoušel Vladimíra Huňka kontaktovat, ale na svém dřívějším mobilním čísle nebyl k zastižení. Na zaslaný e-mail nereagoval. K dispozici je ale jeho vyjádření, které poslal Krajskému soudu v Brně.

Ten řeší jeho další případ, v němž jde o to, že zhruba dvě desítky lidí a firem tvrdí, že jim podepsal směnky za více než deset miliard korun a teď po něm tyto peníze chtějí. Huněk dluh neuznává.

Poslední vyjádření od Huňka přišlo soudu letos v květnu. Napsal v něm, že má svědky na to, že účet ve Švýcarsku s penězi existuje. Tvrdí, že ho zdědil po své tetě, ale podle jeho tvrzení ho blokuje státní zástupkyně.

„Proto nevěřím žádnému vyjádření ze strany Švýcarska, protože můžou být lživá i účelová,“ napsal Huněk. „Kdyby to vše bylo falešné, zfalšované a nepravdivé, proč jsem nebyl ani jednou zatčen ve Švýcarsku policií,“ položil soudu řečnickou otázku.

Do textu také napsal, že Ransdorfa osobně neznal, nikdy s ním nemluvil a ani prý nevěděl, že do Švýcarska jede.

Miloslav Ransdorf byl zatčen společně s třemi Slováky před zhruba třemi roky, když se snažil ve švýcarské bance dostat ke kontu s údajnými miliardami korun.

Ransdorf strávil tři dny ve švýcarské vazbě. Jen několik týdnů po návratu do Čech pak zemřel. Právě v období, kdy byl ve vazbě, vidí rodina hlavní příčinu Ransdorfova úmrtí.

Manželka a dcera měly k dispozici záznamy z vazby, jež podle nich dokazují, že neměl po zadržení k dispozici všechny své léky. Česká policie případ prověřovala a uzavřelo ho s konstatováním, že na smrti Ransdorfa neměl nikdo vliv.

Reklama

Doporučované