Hlavní obsah

Policie obvinila muže za rasistický komentář k požáru v Bohumíně

Foto: ČTK

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí, včetně několika dětí.

Reklama

Pražští policisté obvinili kvůli rasistickému komentáři tragického požáru v Bohumíně na Karvinsku třiačtyřicetiletého muže.

Článek

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí, včetně několika dětí. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová uvedla, že obviněný muž vyhotovil a následně umístil komentáře nenávistného a rasistického charakteru směřované k lidem bydlícím v zasaženém bytě.

„Z komentářů zcela prokazatelně vyplývalo schvalování zločinu a morální podpora pro jeho pachatele,“ řekla.

Muže kriminalisté obvinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a schvalování trestného činu. Ve vězení by mohl strávit až tři roky.

Kvůli jinému rasistickému textu o tragickém požáru v Bohumíně policisté obvinili jednačtyřicetiletého muže z Ostravy. Jeho článek uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové, a o zemřelých psal autor textu jako o „škodné“ a „parazitech“. Článek se objevil na serveru Vlastenecké noviny den po požáru.

Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin, server psal o zemřelých jako o „cikánech“. Policie vzápětí potvrdila, že se rasistickým článkem zabývá.

Reklama

Doporučované