Hlavní obsah

Policie obvinila pět Čechů z teroristického útoku, bojovali na Ukrajině

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili pět lidí, kteří se podle ní zapojili do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky.

Článek

Začali je stíhat pro trestné činy teroristický útok, účast na teroristické skupině, financování terorismu a podpora a propagace terorismu. Kriminalisté spolu s nimi obvinili i jednu právnickou osobu. Na webu policie to uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Policie podezřelé zadržela ve středu. Kvůli případu zasahovala po celém Česku. Zadržení čeští občané podle kriminalistů jezdili bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů nebo takové cesty chystali či organizovali. Server Aktuálně.cz uvedl, že podle zjištění jeho a Respektu je mezi zadrženými předseda spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl.

Policie včera upřesnila, že podezírá pět lidí z teroristických činů kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky, uvedl žalobce.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze potvrzuje, že vykonává dozor nad policejním orgánem Národní centrálou proti organizovanému zločinu SKPV, Sekcí terorismu a extremismu, která vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu teroristického útoku, trestného činu financování terorismu a trestného činu podpory a propagace terorismu, přičemž tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky. Policejní orgán zadržel pět fyzických osob, doposud nebyl nikdo obviněn. Policejní orgán provádí standardní úkony trestního řízení,“ uvedl žalobce.

Policejní prezidium na Twitteru uvedlo, že zásah nesouvisí s kauzou Vrbětice. „Úkony trestního řízení prováděné dnešního dne NCOZ nesouvisí s kauzou výbuchů ve Vrběticích,“ napsali policisté na sociální síti.

Konflikt na Ukrajině propukl v roce 2014 po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Boje mezi povstalci a vládě loajálními vojsky tehdy propukly na začátku dubna a od té doby si vyžádaly přes 14 000 obětí. Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

V prosinci loňského roku poslal ústecký krajský soud na 15 let do vězení pětačtyřicetiletého Čecha, který se podle rozsudku zapojil právě v řadách separatistů do konfliktu na Ukrajině. Muž byl souzen jako uprchlý.

Reklama

Doporučované