Hlavní obsah

Ministr podal žalobu na šéfa krajského soudu kvůli insolvencím

 

Reklama

Robert Pelikán chce potrestat šéfa budějovického krajského soudu za chyby při přidělování insolvenčních kauz jednotlivým soudcům.

Článek

Krajský soud v Českých Budějovicích zasáhly ve druhé polovině září dvě velké rány.

Kvůli případu společnosti Via Chem, za níž zůstaly dluhy ve výši 2,87 miliardy korun, minulý týden policie obvinila v této kauze soudkyni českobudějovického soudu Marii Červinkovou za zneužití pravomoci.

A jak zjistil Seznam, už několik dní předtím podal na šéfa soudu Milana Tripese ministr spravedlnosti Robert Pelikán kárnou žalobu. Seznamu to potvrdil sám Tripes.

Pelikán, který pro soudce požaduje poměrně mírný trest – půlroční snížení platu, se ke své žalobě nevyjádřil.

„Máte docela přesné informace," odpověděl Tripes na otázku, jak má být potrestán. Se žalobou však nesouhlasí a cítí se být bez viny. O obsahu žaloby se odmítl bavit.

Podle zjištění Seznamu s případem Via Chem Group souvisí jen velmi okrajově. I v ní však jde o insolvence.

Na insolvenční úsek českobudějovického soudu totiž nastoupila nová soudkyně a Tripes jí měl přidělit práci. Místo toho, aby vše projednal v soudcovské radě jí však kauzy přidělil příkazem práce. A právě tento postup mu nyní ministr vytýká.

Žaloba za neobvyklý postup

"Pan ministr se soustřeďuje na to, že předseda soudu měl přidělení práce provést jiným způsobem, než to udělal. V tuto chvíli je to velmi administrativní záležitost. Já vím, že vznikají úvahy jak to souvisí s tím trestním řízením (kauzou Via Chem pozn. red.). K tomu nemůžu nic říct, protože to nevíme, není to tvrzeno ani v žalobě," uvedl pro Seznam soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka, který kárnou žalobu řeší.

Zdroje redakce z okolí soudu tvrdí, že Tripes postupoval transparentně a při přidělení kauz nevybíral jednotlivě, ale vybral určitý časový úsek. Právě proto, aby se nedostal do podezření, že se na budějovickém soudu s insolvencemi manipuluje.

Tamní soud má kromě ožehavé insolvece Via Chemu na stole i insolvenci lounské vagonky Legios, spojované s obviněným podnikatelem Františkem Savovem.

Reklama

Doporučované