Hlavní obsah

Policie obvinila tři Čechy, kteří se dali na stranu teroristů

Tři Češi jsou obvinění z podpory terorismu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dva muži a jedna žena bydleli ve středních Čechách. Jeden z nich prošel podle policie výcvikem ve středisku teroristů.

Článek

Policisté vyšetřují nový případ Čechů, kteří se přidali k teroristickým organizacím.

Podle zjištění Seznamu jde o dva muže a jednu ženu podílející se na činnosti jedné ze sesterských organizací al-Káidy v Sýrii. Všechny tři vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Obviněni jsou za trestné činy účast na teroristické skupině a podpora terorismu.

Seznam z textu policejního obvinění zjistil, že dva z této trojice – 26letý muž a 24letá žena - odcestovali do Sýrie, kde muž prošel výcvikem místní teroristické organizace.

Žena před odjezdem bydlela v Hoříně na Mělnicku. Podle policie loni na jaře odcestovala do Turecka, odkud se díky převaděčům dostala až do Sýrie.

Tady se provdala za zmíněného muže, který před odchodem měl trvalé bydliště ve středočeském Mratíně a v Sýrii pobýval už od roku 2016.

Žena si ho vzala, přestože podle zjištění policistů ho nikdy před tím neviděla ani s ním nemluvila.

„Zajišťuje zázemí bojovníka teroristické skupiny vařením, praním potřebných věcí a zejména morální podporou, kdy společně cvičí se zbraní, kterou mají doma,“ popsala policie v obvinění detaily z jejich rodinného života.

Policisté v současné době ale o muži nic nevědí. A jeho advokát na otázky odpovídá jen obecně.

„S ohledem na to, že orgány činné v trestním řízení v současnosti nevědí, kde se pán nachází, je trestní řízení vedeno jako proti uprchlému,“ uvedl advokát Adam Kopecký.

Třetí z obviněných žije podle posledních poznatků policie v Mauritánii.

Jde o bratra spoluobviněného a podle policejního spisu se provinil tím, že manželství domlouval. Obviněn je také proto, že spolupráci svého bratra s teroristy schvaloval.

Za trestné činy, z nichž je trojice obviněna, stanoví české zákony trestní sazbu od 5 do 15 let vězení.

Reklama

Doporučované