Hlavní obsah

Policie odložila případ zavlečení Babišova syna na Krym

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Syn českého premiéra sdělil jako poškozený policii, aby dále nevyšetřovala podezření, že byl v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym. Policie krátce poté oznámila, že připad je u konce.

Článek

Policie ukončila vyšetřování, zda byl syn českého premiéra Andrej Babiš mladší v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym. Po více než dvou letech se rozhodla případ odložit.

„Ve věci nešlo o podezření z trestného činu a nebylo namístě vyřídit věc jinak,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

„Dozorový státní zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 předmětné usnesení přezkoumal a shledal jej zákonným,“ doplnil.

Stalo se tak ve stejný den, kdy Seznam Zprávy publikovaly rozhovor s Babišem mladším. Syn českého premiéra v něm mimo jiné uvedl, že nechce, aby v této kauze byl někdo obviněn.

To, že Babiš mladší chtěl, aby trestní řízení nepokračovalo, nemělo na samotný průběh šetření vliv.

„Jestli poškozený bude říkat: Já chci, aby se v dané věci nepokračovalo nebo se nekonalo trestní řízení, je to jeho přání, na které ale orgány činné v trestním řízení absolutně nereflektují,“ uvedl pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek, jehož žalobci tuto kauzu dozorují.

Samotný syn premiéra na policii nevypovídal. Podle vyšetřovatelů však jeho výslech nebyl důležitý proto, aby nebylo možné případ odložit.

„Absence výslechu pak v porovnání s jinak zjištěnými skutkovými okolnostmi nebyla určující pro rozhodnutí policejního orgánu. K provedení výslechu oznamovatele orgány činné v trestním řízení vyčerpaly všechny zákonné možnosti,“ uvedl Cimbala. Podle něho se však přesto může Babiš mladší obrátit sám na policii, pokud by ještě chtěl vypovídat.

Šetření se podle vyšetřovatelů protahovalo mimo jiné i proto, že žádali o právní pomoc švýcarské a ukrajinské úřady. V této souvislosti se mimo jiné prověřoval zdravotní stav Andreje Babiše mladšího.

Poslední právní pomoc ze zahraničí, na kterou vyšetřovatelé čekali několik měsíců, přitom dorazila podle obvodního státního zástupce pro Prahu 1 před několika dny.

„Překlad výsledků právní pomoci, té poslední, měl policejní orgán na přelomu ledna a února,“ řekl Lelek. Ani tyto informace nepřinesly pro případ zásadní posun.

Podrobnosti Lelek neuvedl, avšak v případě zmíněné právní pomoci šlo nejspíše o výslech ženy, která byla během roku 2018 přítelkyní Andreje Babiše mladšího. Tato žena jménem Jelizaveta pobývá podle dřívějších informací médií střídavě v ukrajinském Krivém Rogu nebo na Krymu, který před šesti roky anektovalo Rusko.

Andreje Babiše mladšího seznámil s o pět let mladší Jelizavetou řidič Babišova Agrofertu Petr Protopopov, který dělal podle svých slov synovi českého premiéra v inkriminované době „něco jako asistenta“.

K prvnímu setkání Babiše mladšího se zmíněnou Jelizavetou došlo právě na Krymu. Protopopov v listopadu 2018 pro Právo řekl, že Babiše mladšího před Vánocemi 2017 odvezl za Jelizavetou do Krivého Rogu. Na silvestra přijel Protopopov do Prahy.

Několik dní nato dorazil do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ stálo v e-mailu Babiše mladšího české policii.

Policie kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku. Protopopov pak pro Babiše mladšího na Ukrajinu dojel a následně jej předal matce Beatrici Babišové, premiérově první manželce.

Reklama

Doporučované