Hlavní obsah

Policie oznámila, že po dvou letech uzavírá obří dotační kauzu na severu Čech

Policie uzavírá vyšetřování části kauzy ROP Severozápad.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V případu bylo obviněno 26 lidí včetně podnikatelů Alexandra Nováka a Daniela Ježka nebo bývalých hejtmanů.

Článek

Po více než dvou letech se blíží ke konci vyšetřování rozsáhlého dotačního případu na severozápadě Čech.

Jde o kauzu, ve které čelí stíhání ve své době vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, bývalí hejtmani Josef Novotný a Jana Vaňhová a s nimi i další místní politici.

Vyšetřovatelé v uplynulých dnech 26 obviněných o posunu v případu informovali ve zhruba 200stránkovém dokumentu, s nímž se mohl Seznam seznámit.

Obhájci i státní zástupce potvrdili, že se budou moci v průběhu několika týdnů seznámit se spisem. Pak státní zástupce podá obžalobu k soudu.

„Část trestní věci byla vyloučena a obvinění v ní vyrozuměni o termínu, ve kterém budou moci prostudovat trestní spis a podat návrhy na doplnění vyšetřování,“ uvedl žalobce Tomáš Minx z vrchního státního zastupitelství, které kauzu dozoruje.

Úřady spočítaly majetek Alexandra Nováka v USA. Video: Nohl Radek

Nadále se bude vyšetřovat část kauzy, v níž je obviněn třeba bývalý ústecký hejtman Jiří Šulc, jak Seznamu potvrdil jeho obhájce Daniel Volák.

Další obhájce Jiří Schüller, který zastupuje obviněné bývalé náměstky hejtmanů Petra Navrátila a Pavla Koudu, tvrdí, že vyšetřování by ještě končit nemělo.

„Když zejména nebyla vyslechnuta řada relevantních svědků, nebyli vyslechnuti někteří obvinění, ačkoliv o to žádali. Několik výslechů nebylo dokončeno,“ řekl Schüller.

„Původní slib, že se to dá v krátké době k soudu – už se to stíhá dva roky – se ale nenaplní,“ řekl advokát Jaroslav Ortman, který zastupuje bývalého náměstka hejtmanky Arno Fišeru.

Klíčovým svědkem v případu je bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Před několika dny byl podmíněně propuštěn z vězení poté, co si odpykal sedmiletý trest za jinou část této kauzy. A i v tomto případě je obviněn.

Policistům Kušnierz popsal, že rozdělování unijních dotací pro severozápad Čech ovlivňovali zejména podnikatelé Daniel Ježek a Alexandr Novák. Ježek při nedávném výslechu na policii odmítl, že by bývalému řediteli dotačního úřadu dával nějaké pokyny.

„Lidé, kteří jsou v tomto procesu obviněni, jsou všichni inteligentní lidé s vlastními názory – a tudíž není možné ani reálné, aby poslouchali jednoho člověka, jak mě obviňuje pan Kušnierz, policie a státní zastupitelství,“ řekl Ježek při výslechu na konci roku 2018 s tím, že se s Kušnierzem zná asi 25 let.

Ježek vypovídal také k více než 560 projektům, kvůli nimž byl obviněn. Opakoval, že jejich schválení neovlivňoval, a pokud o nich měl informace, tak jen z veřejně dostupných zdrojů.

První slova Daniela Ježka poté, co byl propuštěn z vazby. Video: Radek Nohl

To, že obvinění stojí zejména na výpovědi Petra Kušnierze, připomněli i další obhájci. „Tento člověk vypovídal ze strachu z trestu a možná i ze strachu z něčeho jiného. Situace nemůže před soudem obstát,“ dodal Schüller.

Alexandr Novák pak byl kvůli této kauze zadržen 24. prosince 2016 na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. A než byl vydán do Čech, strávil zhruba deset měsíců v německém vězení. Podobně jako Ježek svou vinu odmítal.

K trestnímu řízení se přihlásilo Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj. Škodu vyčíslila na částku zhruba deset miliard korun.

„Ministerstvo financí se jako poškozený přihlásilo a vzneslo nárok na náhradu škody v řádu jednotek miliard korun,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle Viléma Frčka žádá o náhradu škody ve výši 1,27 miliardy korun.

Reklama

Doporučované