Hlavní obsah

Policie po dvou letech začala stíhat muže za podvodné získání dotací. Podnikatelé se budou bránit: „Konečně víme, co jsme měli spáchat“

Pardubická policie obvinila čtyři muže z poškození zájmů Evropské unie, podvodně podle ní získali 16,4 milionu korun. Dalších devět milionů vymáhá finanční úřad. Případem se zabýval i pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování.

Reklama

Článek

Jedná se o případ malé rodinné firmy KM Plus z Chrasti u Chrudimi, která si z peněz Evropské unie pořídila linku na výrobu plastových lahví. Případem se policie zabývala zhruba dva roky.

Hlavní postavou kauzy je jednatel obchodní společnosti z Chrudimska. Podle policejního obvinění nakoupil přes další firmy plnicí linky na stáčení chemikálií z větších do menších balení a stroj na vyfukování plastových lahví. Na tyto technologie získal evropské dotace. Ve skutečnosti však podle policie a finančního úřadu jednu starší linku již vlastnil, fiktivně ji prodal a vydával za novou, i když nikdy neopustila výrobní závod. Cenu druhé a vyfukovacího zařízení prostřednictvím řetězce jiných společností navýšil až sedminásobně.

„Čtyři osoby, které jednaly za tři právnické osoby, vytvořily účelový řetězec, během nějž docházelo k přeprodávání - případně pouze fiktivnímu předstírání prodeje - technologických zařízení, jež měla být umístěna v provozovně na Chrudimsku,“ řekl David Kakrda z odboru hospodářské kriminality krajské policie v Pardubicích.

Právnička majitele firmy KM Plus Šárka Vesková k trestnímu stíhání uvedla, že policie, stejně jako finanční úřad, nevychází z pravdivých podkladů. „Trestní stíhání nám ale vlastně poprvé dává možnost vyvrátit jednu věc po druhé, protože konečně víme, co měl klient podle nich konkrétně spáchat,“ uvedla právnička Vesková.

Policie vychází z podkladů pracovníků Finančního úřadu kraje Vysočina. „Identifikovali jsme u jednoho regionálního daňového subjektu významnou obchodní transakci vymykající se běžné činnosti. Jednalo se o stavební firmu, která uplatňovala vysoké daňové odpočty,“ uvedl mluvčí Finančního úřadu kraje Vysočina Josef Tomek.

Policie zajistila majetek zhruba v hodnotě způsobené škody. Obvinění ve věku 40 až 51 let jsou vyšetřováni na svobodě. Hrozí jim pět až deset let vězení.

Reklama

Doporučované