Hlavní obsah

Policie po pěti dnech dopadla v lese „německého Ramba“. Při zásahu byl zraněn

Foto: Profimedia.cz

Fotografie pachatele zveřejněná německou policií.

Reklama

Dvě stě policistů dopadlo v lese muže přezdívaného Rambo ozbrojeného lukem a šípy. V neděli dokázal přemoci rovnou čtveřici policistů, sebral jim zbraně a dal se na dlouhý útěk.

Článek

Dopadený Rausch byl při zásahu zraněn, stejně jako jeden z policistů. Po jednatřicetiletém Yves Rauschovi, který měl u sebe mimo jiné luk a šípy, dnes podle agentury DPA pátraly v okolí města Oppenau stovky policistů a nad oblastí poblíž hranic s Francií byl uzavřen vzdušný prostor.

Byla to pátrání pomalu jak z akčního filmu: Rausche hledala elitní jednotka, helikoptéry, teplotní detektory a policejní psi. Úřady varovaly obyvatele oblasti, aby nevycházeli ven, kvůli hrozbě potenciálně nebezpečného ozbrojence se v pondělí musely zavřít i okolní školy a školky.

„Po několika dnech pátrání po Yves Rauschovi, který se skrýval v lesích kolem Oppenau, se policii podařilo předběžně jednatřicetiletého muže zatknout,“ uvedla policie v pátečním prohlášení. Během operace policie také zabavila až pět střelných zbraní.

Rausch byl dopaden díky upozornění dvou svědků, kteří ho viděli u místního hostince. Od něj ho vystopovali policejní psi.

Volání divočiny

Podle webu Der Spiegel byl Rausch v roce 2010 odsouzen na tři a půl roku vězení za těžkou újmu na zdraví, poté, co střelil známého kuší. Jeho matka dále řekla, že vytažení střelné zbraně na policisty muselo být „zpanikaření na poslední chvíli“, protože v něm přítomnost policistů měla vyvolat strach z návratu do vězení.

Rausch byl loni dle slov své matky vyhozen z pronajatého bytu. Není jasné, zda se jedná o stejný byt, který si loni pronajal nad místním hostincem, kde si v podkroví zřídil střelnici.

Policie zkoumá anonymní „manifest“, který byl nalezen v místním baru a podle spekulací jej mohl napsat právě Yves Rausch. Jmenuje se „Volání divočiny“ a tvrdí, že lidé, kteří žijí v blízkosti přírody, jsou nadřazení moderní městské společnosti.

Muže bez stálého bydliště podle DPA přišli v neděli ráno zkontrolovat do chatrče v městečku Oppenau v pohoří Černý les čtyři policisté. Zpočátku byl velmi vstřícný, takže podle mluvčího Holgera nemohli muži zákona předvídat, že náhle vytáhne zbraň a donutí je vydat střelné zbraně.

Nechte ho, vzdá se sám, žádala matka

Rausch je zvyklý žít lese, vyzná se v místním terénu a pravděpodobně si dokáže obstarat pitnou vodu i jídlo z přírodních zdrojů. Do médií už promluvila i Rauschova matka, popsala ho jako samotáře, který žije v chýši, pěstuje si vlastní zeleninu a snaží si přivydělat prodejem vyřezávaných trpaslíků.

Před zásahem žádala policii, ať ho nechá být: „Policie by měla všechny stáhnout. Za jeden nebo dva dny vyjde z lesa sám,“ řekla matka televizi RTL. „Měl by se na deset minut posadit a zamyslet, ale to teď nemůže. Hlavně doufám, že nikdo nebude zraněn,“ dodala.

Zprávu aktualizujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované