Hlavní obsah

Policie popsala, jak lidé z hnutí ANO ovládli antimonopolní úřad

Foto: ČTK/Šálek Václav

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj měl podle detektivů nadstandardní vztahy s vlivnými politiky hnutí ANO - včetně dvou poslanců.

Reklama

Podle vyšetřovatelů brněnské korupční kauzy si důležitou instituci za vedení Petra Rafaje podmanili politici vládního hnutí v čele se stíhaným Jiřím Švachulou.

Článek

Dohlíží na férovost hospodářské soutěže, rozhoduje o miliardových kontraktech a hlídá, aby se při zadávání veřejných zakázek dodržovala pravidla. Na politicko-byznysovém poli drží předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže zásadní funkci.

Od roku 2009 zastává tento post bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj, ale nyní se objevily policejní dokumenty, které naznačují, že vliv na verdikty úřadu mohou mít i jiní lidé.

Popisují to vyšetřovatelé jedné z největších korupčních kauz poslední doby - brněnského případu Stoka.

I když Petr Rafaj něco takového odmítá, dokumenty související s vyšetřováním rozsáhlých manipulací veřejných zakázek na brněnských úřadech hovoří o tom, že antimonopolní úřad ovládala do značné míry ústřední postava případu Stoka, bývalý místostarosta Brna-středu za hnutí ANO Jiří Švachula.

Oficiálně byl Švachula pouze členem rozkladové komise úřadu, nikoliv součástí řádně jmenovaného vedení. Policie si však udělala obrázek podle toho, co během vyšetřování odposlechla z komunikace mezi Švachulou a Rafajovým předchůdcem Martinem Pecinou, který byl později mimo jiné i ministrem vnitra ve dvou úřednických vládách (Fischerově a Rusnokově).

„V obecné rovině se dá hovořit o ovládnutí ÚOHS Jiřím Švachulou, což dokladuje i telefonní hovor s Martinem Pecinou. Pecina mu sděluje, že teď řeší kvalifikaci pro nějakou veřejnou soutěž, kterou páchají, je to zajímavé,“ interpretovali vyšetřovatelé rozhovor, který Švachula s Pecinou pod jejich tajným dozorem vedli.

Předmětem debaty, která se uskutečnila před Švachulovým zadržením loni v březnu, bylo právě fungování antimonopolního úřadu.

„Jiří Švachula se směje a říká, že se za ním má přijít poradit, že se zrovna bavili, jak změnil fungování toho úřadu, kde on už sedí v rozkladové komisi. Martin Pecina na to reaguje, že si myslí, že už je to ve starých kolejích. Jiří Švachula si myslí, že ne, že naštěstí už jsou pryč někteří lidé, co nestáli za nic,“ vyhodnotili detektivové debatu mezi Švachulou a Pecinou.

Předseda úřadu Petr Rafaj si přesto stojí za tím, že je to on, kdo má v antimonopolním úřadu klíčové slovo.

„S ohledem na probíhající policejní vyšetřování a zjevné úniky přímo z policejních spisů mohu pouze znovu zdůraznit, že Jiří Švachula nikdy nebyl klíčovou osobou v ÚOHS. V rámci struktury neměl žádné postavení, nebyl zaměstnancem ÚOHS a jeho role byla stejná jako u ostatních řadových členů rozkladových komisí. Nebudu komentovat dojmy policejních vyšetřovatelů, o nichž píšete ve svých dotazech,“ napsal Rafaj Seznam Zprávám.

Proč však Švachulu do rozkladové komise jmenoval? Jak blízko k někdejšímu místostarostovi brněnské centrální části měl? Věděl o jeho kontaktech na předchůdce v čele ÚOHS Martina Pecinu?

To jsou dotazy, které už nechal bez odpovědi.

Se svatbou pomohl chlubílek

To exministr vnitra z Fischerovy a Rusnokovy úřednické vlády Martin Pecina byl sdílnější. Připustil, že s Jiřím Švachulou byli dlouholetí kamarádi, že spolu jezdili lyžovat anebo na víno do moravských „búd“. Že by řešili problematiku veřejných zakázek, jak uvádějí policisté, popírá. Jejich poslední hovor se prý týkal svatby Pecinovy dcery.

„Bavil jsem se s ním těsně předtím, než ho zavřeli. Vdával jsem dceru, svatbu potřebovala mít v červenci, v Brně. Nebylo moc termínů, navíc s hrůzou zjistila, že je na svátek Mistra Jana Husa nechtějí nikde oddat. Vzpomněl jsem si tedy na starého kamaráda Jirku Švachulu, kterého jsem požádal o pomoc. Podařilo se mu ukecat jednoho starostu. Co se týká veřejných zakázek nebo ÚOHS, to jsme opravdu neřešili,“ řekl Seznam Zprávám Pecina, který také ve sněmovních volbách v roce 2013 vedl kandidátku prezidentské strany SPOZ v Moravskoslezském kraji.

Hovor se Švachulou Pecina odlehčuje. „Předpokládám, že policie Švachulu odposlouchávala. Dceři jsem tedy říkal: Vidíš, všichni mají ze svatby videozáznam. Ty budeš mít i audiozáznam z přípravy svatby,“ vykládá Pecina. „O zakázkách nebyla vůbec řeč. A že bych si volal s Rafajem, to si nevzpomínám,“ dodal.

Vybavil si však, že Švachula za ním chodil už v době, kdy sám antimonopolní úřad vedl (2005 až 2009). „Občas za mnou někoho přivedl, poradil jsem,“ říká Martin Pecina. „Radili jsme firmám, jak dělat například fúze, to nebylo nic proti ničemu, odborné konzultace. On se pak Švachula tvářil důležitě, třeba od těch firem dostal příspěvek na galerii. Za mě ale v rozkladové komisi úřadu nebyl, tam jsem dával lidi, kteří měli odborně co do činění s veřejnými zakázkami. Když pak Švachula v Brně působil na radnici, už měl asi zkušenosti, kterými si ho Petr Rafaj uměl obhájit. Za mě by ale jako galerista neuspěl, to bych byl šílený,“ vysvětluje Pecina.

Dodal ještě, že Jiří Švachula se před ostatními se svým vlivem vytahoval a svou roli přeceňoval. „Rád se chlubil, tím se policistům skoro přiznal na kameru. Bude to pro něho ponaučení, že se chlubit nemá. Myslím, že jeho role na ÚOHS se přeceňuje, je to dost odborná činnost.“

Systematické ovládnutí

Pochybnosti o řízení antimonopolního úřadu a o skutečné tamní hierarchii však policie nechovala jen na základě hovorů mezi Švachulou a Pecinou.

Kriminalisté také totiž popsali propojení mezi vedením antimonopolního úřadu a brněnskými politiky hnutí ANO či manažery městských společností.

„Výše popsané jednání Jiřího Švachuly ve vztahu k ÚOHS se jeví jako ne ojedinělý případ, ale dlouhodobost jejich vzájemného jednání navozuje dojem, že se jedná o systematickou činnost s nadstandardními vztahy mezi Jiřím Švachulou, Petrem Rafajem, Josefem Chýlem (dnes již bývalý místopředseda ÚOHS), Petrem Solským (stávající místopředseda úřadu) a v návaznosti na to s Richardem Mrázkem (někdejší vlivný člen brněnského ANO a exnáměstek brněnského primátora), Jaroslavem Faltýnkem (šéf poslaneckého klubu ANO), Pavlem Staňkem (poslanec ANO) a Milošem Havránkem (ředitel brněnského dopravního podniku),“ píše se v policejních dokumentech.

Mýto ve Stoce

Policie se vedle brněnských veřejných zakázek zabývá i průběhem tendru na mýtné.

Bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula totiž propojil 1. místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem. Policie v listopadu 2017 zadokumentovala schůzky Faltýnka, Rafaje a ředitele české pobočky rakouské firmy Kapsch Karla Feixe v luxusních brněnských hotelech.

Stalo se tak v době, kdy antimonopolní úřad měl dohlížet nad férovostí tendru na provozovatele mýta – a Kapsch byl zájemcem. „Faltýnek řekl Rafajovi, že je potřeba udělat to, co chce Kapsch,“ shrnuli podle deníku Právo vyšetřovatelé obsah hovoru.

Předseda poslaneckého klubu ANO loni na jaře ve Sněmovně účast na schůzkách potvrdil s tím, že vyjednával s cílem ušetřit státu na daném tendru peníze.

O několik odstavců dál ještě policie dodala: „Dále řeší (Jiří Švachula) prostřednictvím rozkladové komise i blíže nezjištěnou věc s Pavlem Staňkem (poslanec ANO), a to ohledně zadávacího řízení. Na tomto Jiří Švachula pracuje společně s Josefem Chýlem (tehdejší místopředseda ÚOHS). Josef Chýle i v této věci Jiřímu Švachulovi sděluje, že své slovo dodržuje, a když řekl, že nepřekvapí, tak to tak je. Jiří Švachula to ví.“

Zmiňovaní politici, úředníci a manažeři se dlouhodobě od jakéhokoliv pokoutného jednání s obžalovanými aktéry kauzy Stoka v čele s Jiřím Švachulou distancují.

„V žádném případě nemohlo jít o systematickou činnost s nadstandardními vztahy. O jeho dalších vazbách a vztazích nemám žádné povědomí,“ říká šéf ÚOHS Petr Rafaj.

„S panem Rafajem jsem nikdy nebyl v žádném osobním, písemném ani jiném přímém či nepřímém kontaktu. Poprvé jsem ho osobně viděl až na jednání hospodářského výboru po mém zvolení poslancem, ale ani tehdy jsem s ním neměl žádný kontakt. Takže ani žádné veřejné zakázky jsem s panem Rafajem nikdy neřešil. Stejně tak jsem nikdy s panem Švachulou neřešil jakékoliv propojení na pana Rafaje,“ uvedl zase poslanec Pavel Staněk.

Ruce pryč dává i šéf brněnského městského dopravce Miloš Havránek. „Pan ředitel měl s Jiřím Švachulou korektní pracovní vztah. S panem Rafajem nebyl pan ředitel nikdy v kontaktu. S panem Chýlem neměl žádný vztah, setkali se dvakrát na pracovním jednání, jehož se oba účastnili. Pana Solského pan ředitel nezná. S Richardem Mrázkem a Pavlem Staňkem měl pan ředitel pracovní vztah. S Jaroslavem Faltýnkem se setkal jednou na pracovní schůzce před mnoha lety,“ popsala mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Reklama

Doporučované