Hlavní obsah

Policie posílá žalobcům případ, který ukončil politickou kariéru hejtmana z ČSSD

Reportéři Seznamu: Policie ukončila vyšetřování případu Vidkun, v němž jde o úniky informací od policie směrem k podsvětí a podnikatelům.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Po více než třech letech je u konce vyšetřování jedné z nejsledovanějších kauz, v níž policie na pár hodin zadržela mimo jiné bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

Článek

Policie ukončila vyšetřování kauzy Vidkun. Jednotliví obvinění se už seznámili se spisem a kriminalisté nyní posílají státnímu zástupci návrh na obžalobu.

„V tuto chvíli je tedy na prvním místě ten úkon, že vyšetřovatel předloží spis státnímu zástupci. To bychom měli očekávat nejpozději do poloviny února,“ potvrdil žalobce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství. „Potom se bude muset státní zástupce se spisem podrobně seznámit, rozhodnout se tedy o tom, zda zpracuje obžalobu, nebo jiné rozhodnutí. A to já neumím přesně odhadnout, ale předpokládám, že to si vyžádá několik měsíců.“

Akci rozjel 13. října 2015 protimafiánský útvar tehdy ještě pod vedením Roberta Šlachty. Jejich práci dozorovalo olomoucké vrchní státní zastupitelství Ivo Ištvana, operace měla krycí název Vidkun.

Zátah odstartovalo podezření, že část policie v Olomouckém kraji poskytuje informace z vyšetřování místním podnikatelům. A společně domlouvají postup, jak některé kauzy ovlivnit či torpédovat.

Podle dokumentů, které předložilo státní zastupitelství soudu, když se rozhodovalo o vazbě obviněných, se případy v kraji ohýbaly posledních pět let.

Počet obviněných nakonec i po letech zůstal stejný jako na začátku. „Co se týče počtu obviněných, tam se číslo nezměnilo,“ potvrdil žalobce Šereda.

Obvinění jsou čtyři: Ivan Kyselý, Langerův někdejší obchodní partner a přítel, dva bývalí regionální policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj a někdejší sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil.

Právě u posledně jmenovaného redakce Neovlivní.cz už dva měsíce po zatčení uvedla, že pokud se neobjeví další důkazy, bude mít policie problém Rozbořilovo obvinění u soudu doložit. Podle nejnovějších informací z průběhu vyšetřování nové důkazy v Rozbořilově spise nepřibyly.

„Naše obhajoba je pořád stejná od prvního dne. Pan Rozbořil prostě někde v hospodě u piva vykládal nějaké věci, které se dají vyložit lecjak,“ řekl Seznamu Rozbořilův obhájce Petr Konečný. „Zkuste si po několika pivech nahrát svůj rozhovor. A pak ať se vás někdo ptá, jestli jste to myslela tak nebo onak... To není v podstatě nic jiného než rozhovor u piva.“

Rozbořil je podle policejních odposlechů podezřelý, že se osobně snažil ovlivňovat vyšetřování možného dotačního podvodu a nabízel za to úplatek. „Ze strany podezřelého Ing. Jiřího Rozbořila bylo podezřelému Karlu Kadlecovi nabídnuto zprostředkování úplatku od adresáta dotace ve formě finanční hotovosti ve výslovně nesdělené výši, kdy tuto nabídku podezřelý Karel Kadlec nejprve odmítl a sdělil podezřelému hejtmanovi Ing. Jiřímu Rozbořilovi, že mu vyhoví na přání podezř. Ing. Ivana Kyselého, a až následně s úplatkem souhlasí s tím, ale až si to odpracuje, až to vyjde,” napsali podle Neovlivní.cz (externí odkaz zde) do policejních záznamů detektivové.

Pokud jde o roli Ivana Langera, ten nikdy obviněn nebyl. Stal se tak trochu „vedlejším produktem” razie. Jeho jméno obvinění opakovaně zmiňovali ve svých telefonátech a rozhovorech, které zachytily odposlechy ÚOOZ.

Nyní Langer vývoj případu nechtěl komentovat: „Vzhledem k tomu, že v této věci připravuji ještě jeden procesní úkon, raději bych se k celé kauze vyjádřil až po něm,“ sdělil pouze.

Reportáž je součástí pořadu Reportéři Seznamu. Můžete jej sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam. Anebo si jej pustit ze záznamu níže:

Reportéři Seznamu 29. 1. 2018: S Radkem Nohlem o dědictví, které zasáhne ČSSD. S Václavem Dolejším o kauzách kancléře Mynáře. Stamilionové potíže MPSV. A rada na hory.Video: Lukáš Sál, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované