Hlavní obsah

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, jde o Čapí hnízdo

Předseda Poslanecké sněmovny dostal žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dění kolem žádosti o vydání dvou nejvyšších členů hnutí ANO jsme sledovali v online zpravodajství.

Článek

Do Poslanecké sněmovny dorazila žádost policie o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a 1. místopředsedy Jaroslava Faltýnka.

Mandátovému a imunitnímu výboru předal žádost předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

O doporučení pro poslance bude výbor jednat příští pátek v devět ráno.

Dění jsme sledovali v online zpravodajství

18:38 – Andrej Babiš k celé věci sepsal v podvečer prohlášení.

„Vůbec mě to nepřekvapuje, čekal jsem, že mě budou chtít před volbami dostat na čemkoli. Je to politický boj, nic jiného. Po Praze jsem od ledna 2016 slýchal, že se to na mě připravuje. Je to dlouhodobě promyšlená akce. Napřed přišlo anonymní trestní oznámení a slyšel jsem, že zadání bylo, aby mě trestně stíhali nejpozději v dubnu 2017. Dokonce o tom mluvili poslanci ve Sněmovně,” uvedl v něm.

Video: Komentář Andreje Babiše na Rádiu Impuls k žádosti o jeho vydání.

Andrej Babiš okomentoval aktuální dění v rozhovoru pro Rádio Impuls.Video: Klára Galová

18:11 – Ironicky se ke kauze postavil kandidát na prezidenta Michal Horáček.

18:05 – Situaci okomentoval i volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Detaily v tuto chvíli neznám. Pokud se jedná o Čapí hnízdo, tak je i v zájmu pana Babiše a Faltýnka, aby se ta věc řádně vyšetřila. Ta kauza vyvolala velkou pozornost a trvá poměrně dlouho. Bylo by dobré, aby se zjistilo přesně, co se tam odehrálo,” řekl České televizi.

17:52 – Andrej Babiš se už také vyjádřil k aktuálnímu dění.

„Jde o poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a o dlouhodobě plánovanou akci mě kriminalizovat. O těchto plánech jsem poprvé slyšel už v dubnu, povídali si o tom poslanci ve Sněmovně. Načasování je jasné, je to snaha ovlivnit volby. Jsme jak v 50. letech,“ řekl deníku Právo.

17:41 – Sněmovna by se měla žádostí zabývat na své nejbližší schůzi, která začne v úterý 5. září. Oznámil to její předseda Jan Hamáček.

17:34 – ODS svolala k dění kolem vydání poslanců ANO tiskovou konferenci. Vystoupili předseda Petr Fiala a poslanec Zbyněk Stanjura.

17:25 – Žádost souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo, uvedla pro ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Doplnila, že v případu zatím nebyl nikdo obviněn.

17:15 – Kauze Čapí hnízdo se podrobně věnuje také šestý díl Zvláštního vyšetřování. Nyní je ideální čas si jej připomenout.

Zvláštní vyšetřování - Čapí hnízdo.Video: Kubík Jiří

17:01 – Hnutí ANO si na březnovém sjezdu změkčilo etický kodex. Obvinění členové hnutí tak už nemusí odstoupit. Ale nepředbíhejme…

16:55 – Jaroslav Faltýnek pro Seznam potvrdil, že o žádosti policie ví. „Vydání se nebudu bránit,” uvedl. A potvrdil, že i podle informací, které sám má, má jít o kauzu Čapí hnízdo.

Faltýnek byl v rozhodné době, kdy se o milionech pro projekt rozhodovalo, členem představenstva Agrofertu.

16:20 – Server Neovlivní.cz uvedl, že jde o kauzu Čapí hnízdo. V té policie i orgány EU vyšetřují, zda nebyl spáchán dotační podvod. Padesát milionů, které Andrej Babiš pro svůj luxusní resort získal, šlo totiž z peněz určených pro malé a střední podniky, za projektem Čapího hnízda však stál obří Agrofert.

16:14 – Informaci o doručené žádosti, kterou jako první zveřejnil server FORUM24, potvrdil pro Seznam Zprávy místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

„Ano, dnes odpoledne předal předseda Poslanecké sněmovny mandátovému a imunitnímu výboru žádost policie k souhlasu s trestním stíháním poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka," uvedl Plíšek.

Reklama

Doporučované